BIH

Cipras i Marković na Starom mostu potpisali "Mostarsku povelju mira"

S ceremonije u Mostaru

Piše: M.Sm.

23.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Mostaru je večeras u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju obilježena 14.godišnjica obnove Starog mosta, a u okviru tradicionalne manifestacije "Mostar ne zaboravlja prijatelje".

Svečanosti su prisustvovali premijeri Grčke, Crne Gore i Makedonije, Aleksis Cipras (Alexis Tsipras), Duško Marković i Zoran Zaev, kojima je domaćin bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Njihovim simboličnim prelaskom preko Starog mosta, te bacanjem cvijeća u Neretvu, u znak odavanja počasti svim žrtvama rata, započela je svečana ceremonija, u okviru koje su članovi Kluba skakača «Mostari» izveli tradicionalne skokove.

U nastavku svečanosti Cipras i Marković su na Starom mostu potpisali „Mostarsku povelju mira“, zasnovanu na prepoznatljivom doprinosu i zalaganju za mir, stabilnost, povjerenje i saradnju.

Nažalost, zbog velikog šumskog požara koji bjesni u blizini Atine, grčki premijer je morao skratiti posjetu Mostaru, a ceremonija je nastavljena u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije, uz prigodan, kratki, muzički performans „Mostarskih kiša“.

Zaev, kao prošlogodišnji potpisnik Povelje kazao je kako su se lideri regiona međusobno povezali i pokazali dostojno poštovanje jedni za druge, okrenuli leđa onome što ih dijeli te se uhvatili onoga što ih povezuje.

- Naše prisustvo ovdje ispred ovog, novog, obnovljenog Mosta, šalje poruku da smo spremni da u praksi primjenimo simboliku Mosta i da na prošlosti gradimo budućnost- istaknuo je Zaev.

Njegov crnogorski kolega je kazao da je ponosan što potpisuje Povelju mira, gdje je, kako je naveo, njegov prethodnik na mjestu predsjednika Vlade, gospodin Milo Đukanović bio prvi primalac ove nagrade prije dvije godine.

- Stojeći kraj Starog mosta prije nekoliko trenutaka, u ovom divnom gradu, čiju 14.godišnjicu obnove obilježavamo, ne mogu da izbjegnem pomješana osjećanja tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istovremeno i nade i vjere u budućnost. Stari most je ponovo simbol obnove i spajanja - naglasio je Marković.

U drugom dijelu manifestacije uručene su nagrade „Mostar Peace Connection“ istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje među ljudima.

Tako je, posthumno, ova nagrada dodjeljena prvom predsjedniku Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu, Antoniju Kasezeu (Antonio Cassese).

Ovu nagradu je primio i predsjednik Haškog tribunala, Karmel Ađijus (Carmel Agius),koji je, također, sa Starog mosta bacanjem cvijeća odao počast svim žrtvama rata, zatim ratni reporter CNN-a, Brent Sadler koji je napravio prvi izvještaj iz opkoljenog Mostara.

Među laureatima su i poslanik njemačkog Bundestaga, Josip Juratović te direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović.

U završnom dijelu programa uručena su priznanja „Mimar mira“ koja su ove godine dobili Amir Ahmić, oficir za vezu BiH sa Haškim tribunalom, Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje, Samir Nožić, član Upravnog odbora Centra za mir Mostar, Azra Penava, predstavnica porodica ubijenih boraca Armije R BiH u zgradi „Vranica“ , Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar i Denial Behram,Udruženja dijaspore.

Na samom kraju programa, uručena je i nagradu Mimar mira prošlogodišnjem laureatu, Sergeju Barbarezu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.