NACRT

Gržić: Advokatska komora FBiH podržava predloženi zakon o advokaturi

Nikica Gržić

Fena

24.7.2018

Veoma je važno da je, utvrđujući Nacrt zakona o advokaturi, Vlada Federacije BiH u ovom mandatu danas pokrenula proces sistemskog uređivanja rada i djelovanja ovog značajnog dijela pravosuđa, izjavio je za Fenu predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić. 

On podsjeća da se na ovaj zakon čeka više od 16 godina, a da je trenutno važeći zakon svojom odlukom 2002. godine donio tadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Gržić ističe kako su u Advokatskoj komori zadovoljni saradnjom s Federalnim ministarstvom pravde koje je ovaj put, zajedno s njima, kreator novih zakonskih rješenja i da su u njega ugrađene sve obaveze iz konvencija UN-a i EU za ovu oblast, a ima ih šest. Osim toga, dodaje, zakon je potpuno usklađen s pravnim normama evropskog zakonodavstva i Statutom Evropske advokatske komore (CCBE), čiji je Advokatska komora FBiH pridruženi član.

- Novi tekst zakona je potpuno usaglašen između oba bh. entiteta, tako da će, prvi put, advokati u cijeloj BiH raditi prema istim kriterijima i uvjetima. Da bi se shvatilo zašto je sve ovo važno treba znati da je advokatura jedan od stubova zaštite ljudskih prava i prava svakog građanina, na isti način kao što tužilaštva štite državu i društvo od zloupotreba od strane pojedinaca ili institucija. Sudovi su neovisni i oni presuđuju. U državama razvijene demokratije to su ključni postulati pravosuđa. Zato Advokatska komora FBiH podržava namjeru Federalne vlade da i kod nas ovu djelatnost uredi sukladno međunarodnim normama – naglašava Gržić.

Advokatska komora FBIH ima više od 1.500 članova. Riječ je o neovisnoj i samostalnoj organizaciji koja na ovim prostorima djeluje bez prekida već 135 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.