BIH

Lijanović i ostali: Odbrane traže oslobađajuće presude

BIRN

24.7.2018

Iznoseći završne riječi na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, odbrane Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka i Mirka Galića su zatražile oslobađajuće presude za optužene, smatrajući da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela koja im se stavljaju na teret, javlja BIRN.

Irena Pehar, advokatica Čolaka i Kvesića, naglasila je da je sudski vještak Ivan Bilać svojim nalazom potvrdio da njeni branjenici nisu oštetili budžet BiH, prenosi BIRN.

- Miroslav Čolak je novac u iznosu većem od dva miliona maraka – a što mu se optužnicom stavlja na teret kao porezna utaja – preko banaka legalno koristio u BiH. Vještak Balić detaljno je iznio prilive i odlive tih sredstava, što pokazuje da je optužnica Tužilaštva BiH potpuno netačna - kazala je Pehar.

Obrazlažući završnu riječ odbrane Draženka Kvesića, Pehar je komentirala prodaju udjela firme “Farmko” kompaniji “Optimum” u iznosu od četiri miliona maraka, što je predmet optužnice Državnog tužilaštva.

- Za Tužilaštvo je problem to što je gotovinski isplaćen iznos od četiri miliona, iako u predmetnom periodu isplata nije bila ograničena nijednim propisom ni zakonom, a što Tužilaštvo tvrdi. Kvesić je na taj način potpuno legalno prodao udio firme, a što su potvrdili i vještaci - tvrdi Pehar.

Jerka, Jozu i Slavu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. 

Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a osim njih se za neplaćanje poreza terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Optuženi Mirko Galić je sačinjavao knjigovodstvenu dokumentaciju u društvima u kojima su počinjena djela i postupao je suprotno Zakonu o računovodstvu te omogućio da se proizvodi iz skladišta plasiraju na crnom tržištu, smatra Tužilaštvo BiH, što njegova odbrana opovrgava u završnoj riječi.

Ivana Grizelj, Galićeva advokatica, smatra da njen branjenik kao računovođa nije mogao mijenjati bilo kakve podatke.

- To je čak potvrdio i vještak Tužilaštva Šerif Isović - rekla je Grizelj.

Ona je dodala da Galić jedini od svih optuženih nije imao nikakvu rukovodeću funkciju niti je u krvnom srodstvu s bilo kim.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar, navodi BIRN.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.