BIH

Novalić se prao zbog kupovine zgrade u Vogošći i ''Energoinvesta''

M. Kadrić

Piše: M.R.S.

24.7.2018

Premijer FBiH Fadil Novalić potvrdio je da je današnja sjednica Vlade FBiH bila sve samo ne mirna, a naročito zbog pitanja odluke o raspodjeli prihoda od putarina koju je 10. jula donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.  

Na pres-konferenciji danas kritizirao je federalnu ministricu finansija Jelku Milićević da nije smjela glasati za ovakvu odluku, da je FBiH oštećena, te ustvrdio da se čini da je ta odluka politička, a ne ekonomska, aludirajući na saradnju HDZ-a BiH i SNSD-a.

Zbog žučne rasprave na današnjoj sjednici, za petak je ostavljeno izjašnjavanje Vlade FBiH o informaciji i odluci o raspodjeli prihoda od putarine, kao i prijedlozima premijera da on pred Sudom BiH zatraži privremenu mjeru zabrane primjene te odluke.

Novalić je današnju pres-konferenciju sazvao i da bi negirao da firma TMR, koja je u vlasništvu njegove porodice i saradnika, učestvuje u prodaji zgrade koju planira kupiti Javno preduzeće „BH Pošta“.

- Dio zgrade koji je u vlasništvu TMR-a nije obuhvaćen prodajom – tvrdi Novalić i dodaje da je TMR u procesu cijepanja.

Zaprijetio je i da su natpisi „Žurnala“ o tome predmet Suda.

Novalić je ustvrdio i da je njegova kćerka „samo“ dala dokumentaciju jer se predstavnici ostale tri firme, koje su suvlasnici zgrade i vlasnici dijela koji se prodaje, nisu u Sarajevu.

Ipak, na sjednici Vlade FBiH suspendirana je saglasnost za punomoć predstavniku Vlade na Skupštini „BH Pošte“ na čijem je dnevnom redu i kupovina ove zgrade.

Novalić nije mogao odgovoriti da li ''BH Pošta'' odustaje od kupovine, dodavši da je to stvar „BH Pošte“ i ove tri firme.

Govorio je i o trajnom smještaju Vlade FBiH u Sarajevu i optužio nadležne institucije zbog njihovog mišljenja.

- Kupovina zgrade u Mostaru je prošla glatko. Ovdje, u Sarajevu, odjednom postoji potreba da se ide na Parlament, da se traži stav Agencije za privatizaciju. Pravobranilaštvo FBiH, Ured za zakonodavstvo, zajednička služba su dali mišljenja, kao, nismo sigurni da će se postići ciljevi Vlade. Da li je to pritisak ovih koji gube rente, politički pritisak, zakon o izbornim jedinicama, ne znam. I ovo pitanje ostavljeno je za petak pa ili ćemo pokrenuti krivični postupak za Mostar jer su službe lažno rekle da je sve uredu, ili ćemo završiti na isti način i smještaj u Sarajevu – zaprijetio je Novalić.

Avdić matirao Novalića

Na pitanja novinara „Žurnala“ Avde Avdića, koji je objavio informaciju da „BH Pošta“ kupuje zgradu vrijednu 8,5 miliona KM, a čiji je suvlasnik i Novalićeva kćerka Ada Novalić, Novalić je „priznao“ da su firme TMR Sarajevo i TMD Gradačac suvlasnici firme UNIS-UTL (koja je suvlasnik zgrade u Vogošći koja je predmet kupovine), da je UTL poslao pismo namjere da prodaje zgradu „BH Pošti“, da proces „cijepanja“ nije završen. Odgovorio je potvrdno da je formalno-pravno TMR, čiji su vlasnici Novalićeva kćerka i još neki članovi porodice i saradnici, suvlasnik UTL-a.

Na konstataciju da se Ada Novalić u svojstvu suvlasnika pojavljuje u pregovorima s „BH Poštom“, Novalić je odgovorio da je njegova kćerka „samo“ dala dokumentaciju vještacima jer predstavnici ostale tri firme, koje su suvlasnici zgrade i vlasnici dijela koji se prodaje, nisu u Sarajevu.

- Dala je dokumentaciju u svojstvu imaoca dokumentacije – "pojasnio" je Novalić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.