Na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea

Reis Kavazović na konferenciji o vjerskim slobodama u Vašingtonu

Avaz.ba
25.07.2018 11:31

Na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea (Mike), reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović učestvuje u radu Konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu.

Domaćin trodnevnog skupa u Vašingtonu, koji je prvi ove vrste u historiji američkih administracija, je sekretar Pompeo.

Konferencija, u kojoj učestvuju brojni svjetski zvaničnici, među kojima su najistaknutiji svjetski vjerski lideri, ministri vanjskih poslova brojnih država i predstavnici nevladinih organizacija, traga za konkretnim mjerama koje će pomoći promociji vjerskih sloboda širom svijeta. Cilj skupa je trasirati politike koje će doprinijeti promociji vjerskih sloboda i zaštiti prava na vjeru i uvjerenje, posebno manjinskih zajednica.

U svojim izlaganjima i susretima reisu-l-ulema Kavazović govorio je o izazovima s kojima se Islamska zajednica u BiH suočava u svome radu koji obuhvata ne samo domovinu Bosnu i Hercegovinu nego i domovinske zemlje: Srbiju (Sandžak), Hrvatsku, Sloveniju i bošnjačku dijasporu. 

Posebno je naglasio sve češći govor mržnje koji se čuje od dijela bh. zvaničnika i njihovih istomišljenika u regionu te otvorenu i nesankcioniranu islamofobiju koja se sistematski hrani u javnom prostoru. Reisu-l-ulema je istakao i problem nepotpisivanja ugovora IZ u BiH sa državom iako druge tradicionalne vjerske zajednice takav ugovor već imaju potpisan kao očit primjer diskriminatorne prakse. 

Reisu-l-ulema je u više navrata istakao kako su vjerske slobode indikator općih sloboda jednog društva i nivoa njegove demokratičnosti te da vjerskoj diskriminaciji ne bi trebalo biti mjesta u modernim društvima, a posebno u Bosni i Hercegovini koja se još uvijek nosi sa posljedicama etničkog čišćenja i zločina genocida.

U pratnji reisu-l-uleme na konferenciji su bili i Sabahudin ef. Ćeman, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH.

NA VRH