REAKCIJE

Ljubijankić: Bradara se igra majkama i porodiljama

Piše: M.R.S.

25.7.2018

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) u proceduru je uputila Prijedlog zakona o porodiljskim i roditeljskim potporama, o kojem bi delegati Doma naroda trebali raspravljati sutra. Ocjena nekih predstavnika vlasti, ali i dijela nevladinog sektora, jeste da je ovaj zakon neprovediv, finansijski neodrživ, predizborni i populistički.

Nije usklađivan

Zakon predviđa vremensku (u smislu porodiljskog i roditeljskog dopusta) i novčanu podršku roditeljima, dječji dodatak, pa i pravo na jednokratnu novčanu podršku za novorođenče koju bi, kako se zaključuje, imali i ministri i parlamentarci. Predviđeno je da se prava iz ovog zakona finansiraju iz budžeta FBiH.

Ljubijankić: U pitanju je populizam

- U pitanju je populizam. Zakon nije loš, ali nije realan. Mislim da se predlagač igra majkama i porodiljama. Predizborna kampanja jeste, ali ovo nije stvar za igranje i zakon se sigurno neće moći realizirati – stava je Mira Ljubijankić, zastupnica SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i članica Komisije za jednakopravnost spolova ovog doma.

U zakonu nije navedena procjena koliko bi novca bilo potrebno za njegovu realizaciju. Napisano je da mu je osnovni cilj povećanje nataliteta.

- Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama u FBiH nije usklađivan s propisima EU – navodi se u dijelu obrazloženja Bradarinog zakona, koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Bradara: Traži usvajanje po hitnom postupku

Nevladin sektor

Ovaj zakon u proceduru je upućen skoro istovremeno kada je Vlada FBiH usvojila nacrt zakona o podršci porodica s djecom, na kojem je Ministarstvo rada i socijalne politike s nevladinim sektorom radilo tri godine. Zakon koji je prošao u Vladi dobio je pozitivno mišljenje svih kantona, a na kraju i zeleno svjetlo Ministarstva finansija FBiH.

Prvobitno je naišao na otpor Ministarstva finansija, jer predviđa isplatu dječijeg dodatka iz budžeta FBiH, dok Bradarin zakon federalnim budžetom planira finansirati sve.

Bez konsultacija

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, kada je riječ o Bradarinom zakonu, osim na implikacije po budžet, ukazali su i na to da nisu provedene procedure konsultacija sa socijalnim partnerima i kantonima.

Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, kazala je da se od 2000. godine nevladine organizacije bore za ujednačavanje prava porodilja i djece, koje je zakonom Ministarstva rada i socijalne politike omogućeno, a da za Bradarin zakon nije čula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.