PREDSJEDNIK RS

Dodik: NATO bi mogao osporiti moju pobjedu pod izgovorom da izbori nisu bili demokratski

Srna
25.07.2018 14:40

Foto: Arhiv

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne isključuje mogućnost da bi NATO mogao pokušati osporiti njegovu pobjedu na predstojećim izborima pod izgovorom da nisu bili demokratski, budući da je to vojno-politička struktura koja se i na kraju rata u BiH umiješala svrstavajući se na stranu muslimana i Hrvata.

- Vjerovatno će uraditi nešto. Neka pošalju posmatrače, koga hoće. OEBS to stalno prati i svi izbori u BiH su pod njihovom kontrolom - rekao je Dodik.

Navodeći da bi "potezanje" demokratičnosti kao argumenta za osporavanje njegove izborne pobjede bio apsurd, Dodik je za agencije ukazao na jasnu činjenicu da se izbori organiziraju prema propisima BiH, a provodi ih Centralna izborna komisija BiH, na koju njegova vlast ne može ničim da utječe.

- U Komisiji su Bošnjaci i Hrvati i ona je pod snažnim utjecajem stranaca. Oni provode izbore, utvrđuju izborna i medijska pravila. Mi smo konzumenti tog procesa koji oni promoviraju, ali su veoma spremni da kažu je li nešto demokratski ili nije - naveo je Dodik.

On je istakao da ništa nije slučajno i da je to već viđeno u Ermeniji, gdje je "legitimno pobijedila struktura koja je smatrala da ima demokratsku većinu da formira vladu, a onda je pod poticajem Zapada na ulice izašlo na desetine hiljada građana, koji su modelirali izbornu volju i usmjerili je ka opoziciji".

Ocijenivši da je NATO-u lakše kada ima vojni cilj, iako nekada ima i politički, Dodik je ukazao da je to dokaz da je riječ i o političkoj, a ne samo vojnoj organizaciji.

- Odnos Srba, pogotovo u Republici Srpskoj, veoma je jasan - NATO je struktura koja se na kraju rata umiješala na strani muslimana i Hrvata, bombardirala i pobila mnoge Srbe - naveo je Dodik.

On je podsjetio da je NATO nelegitimno intervenirao protiv Srba u BiH tokom rata, kao i protiv Srbije, jer je to bila odluka koju je ova alijansa donijela mimo Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodik kaže da je primijetio potpuni cinizam kada ljudi iz NATO-a kažu da jesu bacali osiromašeni uranij, ali da nije štetan po zdravlje.

- To treba da objasne onim Italijanima. To boli naš narod i mi ne možemo da pređemo preko toga - istakao je Dodik.

On je istakao i da su 40 Britanaca raspoređenih u Republici Srpskoj visokosofisticirani stručnjaci za "društvene mreže, medije, haos i mnogo šta drugo" locirani u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i na nekim drugim lokacijama.

- Znamo ko su. Ali oni moraju da se suoče s činjenicom da narod u Republici Srpskoj nije glup. Pokušavamo da kontroliramo naš teritorij i s tog stanovišta prikupljamo sve informacije - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je 2014. godine narod potican protiv njega i njegove strukture te da je tada postojao mnogo veći pritisak nego danas, ali da su građani izašli na izbore i glasali.

- Mi smo izašli 2016. godine na izbore i narod je, shvatajući o čemu je riječ, glasao masovno za nas. Od 62 općine u Republici Srpskoj imamo vlast u 45 općina - naveo je Dodik.

On je naglasio da to govori o tome da narod "nije naivan i glup i savršeno dobro zna šta je nacionalni i državni interes", a da je u Republici Srpskoj to pitanje "izvan samog socijalnog i pitanja ekonomskog statusa".

NA VRH