BIH

Građani uzaludno obilaze apoteke i domove zdravlja: Nestašica antitetanusa i injekcija za porodilje

Mnogi već danima bezuspješno tragaju za vakcinama

Piše: A. NUHANOVIĆ

25.7.2018

Zbog sve češćih nestašica lijekova u Bosni i Hercegovini, trpe svi, od najmlađih do najstarijih. 

Šokantan je podatak da je od januara do aprila za 81 lijek ukinuta dozvola o stavljanju u promet, a takvo obavještenje dato je u "Službenom listu BiH".

Da je stanje zabrinjavajuće, potvrđuje i to što u apotekama već danima nema antitetanus vakcina, kao ni injekcija "RhoGAM" koje porodilje s Rh negativnom grupom, čija novorođenčad imaju pozitivnu Rh grupu, moraju primiti najkasnije 72 sata nakon porođaja.

Kako je za "Avaz" potvrđeno iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, do nestašice lijeka za porodilje došlo je zbog globalne nestašice imunoglobulina i niske cijene lijeka na bh. tržištu.

- Nosioci dozvola informisali su nas da stabilizaciju u snabdijevanju tim lijekom očekuju u skorijoj budućnosti - kazala je Nina Radić, stručna saradnica za odnose s javnošću u Agenciji.

Pojašnjavaju da su za poremećaj u snabdijevanju antitetanus vakcinom odgovorni fondovi zdravlja i resorna ministarstva.

Trovanje krvi

Da antitetanus vakcina nema ni u domovima zdravlja, potvrdila nam je Namira Seferagić, koja danima obilazi i apoteke, ali bezuspješno. Vakcinu je tražila u Kaknju, Zenici, Visokom, a potom i u Sarajevu.

- Noga me boli danima jer sam stala na zahrđao ekser i plašim se da će mi se zatrovati krv. Od petka tražim vakcinu i još nisam dobila zaštitu - navodi ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.