SUD BIH

"Pandora": Kome je i zašto UIOBiH isplatio 200.000 KM odštete!

M. AŠČIĆ

26.7.2018

Saslušanjem svjedoka optužbe Jove Savanovića jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu "Pandora". u kojem je prvooptuženi Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Savanović, inače direktor štamparije "Glas Srpske Grafik", potvrdio je jutros u Sudu da je ova firma učestvovala 2005. godine na međunarodnom tenderu za izbor kompanije koja će štampati akcizne markice, ali da je taj posao na kraju dobio "Grafotisak" iz Gruda.

Prema riječima ovog svjedoka, "Glas Srpske“ se zatim žalio Sudu BiH na ovu odluku, nakon čega je donesena presuda da je izbor "Grafotiska" nezakonit, a cijela procedura upućena Uredu odbora za žalbe.

Tužioca Dubravka Čamparu je zanimalo je li nakon toga "Glas Srpske Grafik" potpisao sporazum o vansudskom poravnanju s UIOBiH, na što je svjedok potvrdio da je tačno.

Prema ovom sporazumu, UIOBIH je morao obeštetiti "Glas Srpske" s 200.000 KM, i to je učinio 2010. godine, ali Čampara smatra da za to UIOBiH uopće nije bio nadležan.

Ali svjedok je kazao da je šteta koju je pretrpio "Glas Srpske" deset puta veća od one koja ima je isplaćena jer su ranije radili ovaj višemilionski posao. Dodao je da je u tenderu pisalo da posao za štampanje akciznih markica može dobiti firma koja ima mašinu za štampanje holograma, a da je u tom periodu ovu mašinu nabavio jedino "Grafotisak".

- "Grafotisak" je nakon ovog posla postao vodeća štamparija u BiH, a treća u Evropi. Oni su "vaskrsili". Mi zbog gubitka posla i danas trpimo štetu. Jer, firme su bile uslovljene, da bi dobile posao, moraju kupiti tu mašinu, koja je zaista preskupa. Kasnije smo to namjeravali, ali rečeno nam je da "Grafotisak" ima posla ne samo u BiH nego i šire – kazao je Savanović.

Čauševićev advokat Krstan Simić kazao je da je njegov klijent optužen jer je isplatio nastalu odštetu, što je nelogično.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.