TURISTIČKA PATROLA

Vlašić: Stazama do čarobnih krajolika, paraglajderima u oblake

D. PAŠALIĆ

26.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Planina Vlašić, s više od 1.000 vikendica i desetinama hotela koji zadovoljavaju evropske standarde hotelijerstva, predstavlja jedinstvenu i savremenu cjelinu za turiste. 

Okus trave

Osim što je nezaobilazno mjesto u zimskim danima, Vlašić je itekako atraktivan i tokom ljetnih dana. Da je uistinu tako, uvjerili smo se prilikom naše posjete u okviru „Avazove“ turističke patrole, kada je ova planina vrvjela od posjetilaca. Da uživaju u čarima Vlašića, došli su ljudi iz svih krajeva BiH, ali i veliki broj stranih turista.

Jedan od prvih sinonima za ovu planinu je tradicija pravljenja vlašićkog sira, koju njeguje i Vehbo Kozar.

Nastavio je, kaže, tradiciju djeda i oca, a njegova porodica ovim se poslom bavi više od stotinu godina, što ga čini idealnim sagovornikom da nam otkrije u čemu leži čar vlašićkog sira.

- Ne može nigdje biti vlašićki sir kao što je to kod nas. Pokušali su ga praviti svugdje. Ali, tu glavnu ulogu ima ispaša, odnosno okus trave koji je ovdje jedinstven. Svakako, tu je i do tehnike pravljenja sira – govori Kozar, koji ima 250 ovaca, a godišnje proizvede i do dvije tone sira.

Osim što dođu da kupe ili probaju sir, turisti u ljetnim danima, također, dođu uživati u brojnim drugim atraktivnim sadržajima. Vrijednosti Vlašića van zimske sezone postale su planinske staze koje vode do čarobnih krajolika netaknute prirode.

Upravo ti predjeli, osim pješacima, dostupni su i biciklistima, a na Vlašiću postoje odlični uvjeti i za paraglajding. Vrijednosti u dubinama i brzacima hladne rijeke Ugar pronašli su ribolovci, dok uz obale borave izletnici.

Ipak, najpitomiji i turistima najatraktivniji je dio Vlašića poznat kao Babanovac. Riječ je o mjestu na kojem postoje karakteristike urbanog naselja, s više od hiljadu vikend-objekata, pansiona, manjim, ali i luksuznim hotelima koji su magnet za turiste.

Na Vlašiću ljeti, tvrdi Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, ugoste više od 120.000 posjetilaca.

- Mi smo ponosni što je Vlašić atraktivan za turiste tokom cijele godine. Napokon smo postali i ljetna destinacija, a mi se trudimo da turistima ponudimo što više i kvalitetnije sadržaje i opravdamo njihovo povjerenje – govori Matošević.

Na jedan kilometar od Babanovca nalazi se velika atrakcija – Eko-FIS Vlašić. Naselje je osmišljeno tako da ljubitelji prirode imaju razloga doći i zimi i ljeti, jer uz ski-staze u ponudi su i brojni sportsko-rekreativni sadržaji. Idealan je za porodični odmor i zabavu, a nudi paintball, adrenalinski park, dječije igralište…

Zoo park

Posebnu pažnju izaziva zoo park, gdje se nalaze brojne životinje s kojima se posjetioci rado fotografiraju. Među brojnim turistima zatekli smo Fadila Muratovića iz Breze, koji je prvi put na Vlašiću. Fasciniran je sadržajima Eko-FIS Vlašića.

- Mnogi su mi pričali da je ovdje fenomenalno, ali ja nikad nisam imao priliku da dođem. Iskreno, bilo me sramota zbog toga. Moram priznati da sam oduševljen cijelim Vlašićem, ali i sadržajima Eko-FIS-a – kaže on.

Zaljubljenici u ovu nadaleko poznatu planinu, s pozitivnim impresijama, relaksirani, često i s kriškom vlašićkog sira, napuštaju oazu mira, ali se, uglavnom, uvijek vraćaju…

90 metara visoka skakaonica

Sedamdesetih godina na Vlašiću je sagrađena 90 metara visoka skakaonica, koja je bila domaćin međunarodnih takmičenja u skokovima. Nažalost, nekadašnji simbol Vlašića danas ne služi svojoj svrsi, ali uskoro bi ponovo mogla postati atrakcija za turiste.

- Skakaonica više nikad neće služiti prvobitnoj svrsi, a planira se oko skakaonice uraditi jedna vrsta turističko-ugostiteljskog sadržaja. Na taj način zadržala bi svoj karakter i prepoznatljivost Vlašića. Nemoguće je staviti je u primarnu funkciju, jer su to prije 30 godina radili skijaši amateri. Danas se time bave zvijezde koje traže poseban tretman, vrstu ishrane, pripreme… a to u BiH rijetko ko može osigurati. Osim toga, u našoj državi ne postoji ni klub za skijanje i skakanje - kaže Matošević.

Atrakcija i prelijepi konji

Posebnu atrakciju na Vlašiću u ljetnim danima predstavlja i jahanje, gdje brojni turisti ne mogu proći pored prelijepih konja, a da se ne okušaju u jahanju.

Osim starijih, prelijepi konji plijene pažnju i najmlađih posjetilaca, u šta smo se uvjerili i sami. CIjena jahanja iznosi 10 KM, a skoro niko ne može ostati imun, proći, a ne jahati na konjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.