USK

Protesti zbog migranata: Delegacija iz Bihaća sa Semihom Borovac, uskoro sastanak i sa Vigemarkom

M. Kadrić

E. T.

26.7.2018

Skoro 50 vijećnika i većina općinskih načelnika iz Krajine danas održavaju mirni protest u Sarajevu ispred zgrade Vijeća ministara BiH zbog migrantske krize.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je novinarima da u Krajini boravi gotovo 4.000 migranata, te da bi bilo teško organizirati toliki broj ljudi, čak i kada bi oni bili turisti. On je optužio državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da ne rješava pitanje migranata na pravi način, te da ovaj problem koristi za obračun s političkim protivnikom Miloradom Dodikom.

Vlasti iz Krajine danas će primiti državna ministrica za raseljene Semiha Borovac.

Ministar sigurnosti Mektić ranije je rekao da je do sada u BiH registrirano nešto više od 7.000 migranata, od kojih je oko 6.000 iskazalo namjeru za podnošenje azila u BiH, dok ih je gotovo 660 već podnijelo zahtjev za azil.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da se struktura migranata koji ulaze u BiH mijenja, te da je sada najviše migranata koji su na proputovanju prema zemljama EU, a svoje zemlje napuštaju iz ekonomskih razloga.

Najveći broj migranata nalazi se u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Delegacija Grada Bihaća, predvođena gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, trenutno je na sastanku sa Semihom Borovac, a nakon toga, prema našim informacijama, trebali bi se sastati sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Lars-Gunnar Wigemark) zbog gorućih problema i stanja u Krajini, a pogotovo u Bihaću.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.