SARAJEVO

Dogovorene lokacije za prihvat migranata na području Unsko-sanskog kantona

Arhiv

FENA

26.7.2018

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini održali su danas u Sarajevu sastanak na kojem je razgovarano o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koji se nalaze na teritoriju BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je prisutne o najnovijim aktivnostima vezano za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona (USK), naglasivši da je jučer počelo smještanje porodica i maloljetnika bez pratnje u hotel "Sedra" kod Cazina, dio migranata prošle sedmice iz Bihaća je izmješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USK smještene su u Imigracioni centar u Lukavici.

Također, upoznao je prisutne da su konačno s lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području USK, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja tog centra koristiti i zgrada "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši.

Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać, u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Također, stekli su se svi preduvjeti i osigurana su finansijska sredstva za početak opremanja lokacije Ušivak kod Hadžića, gdje će se smjestiti migranti sa područja Sarajevskog kantona.

Razgovarano je i o načinu i potrebama za jači nadzor i kontrolu istočne granice BiH kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata s područja Srbije i Crne Gore.

Od početka godine registrirano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se gotovo 3.000 trenutno nalazi u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.