REAKCIJE

Ambasador EU Vigemark pozvao na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH

Avaz.ba
26.07.2018 16:35

Foto: Arhiv

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) poziva delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

- Duboko smo zabrinuti zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti s odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine, kao i međunarodnim i evropskim standardima. Izmjene i dopune Zakona koje su već na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH i usvojene u Predstavničkom domu ispunjavaju potrebne standarde. 

Međutim, druge predložene izmjene i dopune koje su do sada razmatrane bi oslabile vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organiziranog kriminala i korupcije. Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela, kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam, šalje negativan signal prema građanima BiH i EU.  

Pozivamo delegate u Domu naroda da što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredjeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner Evropske unije i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne sigurnosti u Bosni i Hercegovini i šire. To je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i također će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji - navodi se u saopćenju.

Oglasi

NA VRH