ALARMANTNO

Je li u BiH stigao novac za migrante i ko ga krije?

S jučerašnje sjednice: Stanje alarmantno ( M. Kadrić)

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

26.7.2018

Sigurnost na granici BiH narušena je zbog povećanog priljeva migranata, stanje na istočnoj granici dugoj 600 kilometara vrlo je loše i užasno, a Graničnoj policiji nedostaje čak oko 600 policajaca i ne može sama riješiti ovaj problem!

U zemlju je posljednjih mjeseci ušlo oko 10.000 migranata, a ako se ovakvo stanje nastavi, još toliko bi ih moglo stići. Kazao je ovo, između ostalog, na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost (ZKOS) Parlamenta BiH Zoran Galić, direktor GPBiH. 

Izvesti vojsku

U okviru rasprave u vezi s ilegalnim migracijama, članovi Komisije iznijeli su alarmantne podatke da je moguće da se migrantskom krizom dirigira. Ocijenjeno je da je Vijeće ministara potpuno nespremno dočekalo krizu te da su dezinformirali i Parlament i javnost o njenom obimu i spremnosti da se nose s ovim problemom.

Sifet Podžić (DF), predsjedavajući Komisije, kazao je da postoji opravdan strah da BiH postane migrantska baza na Balkanu! On i ostali članovi Komisije smatraju da je vrijeme da se granice BiH potpuno zatvore i da na njih izađu pripadnici Oružanih snaga BiH. Galić je kazao i da je među migrantima veliki broj osoba sklonih činjenju krivičnih djela i da mogu ugroziti sigurnost u BiH.

Borislav Bojić, član Komisije i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu BiH, predložio je da se formira parlamentarna komisija koja će provesti istragu o svim aktivnostima u vezi s migrantskom krizom. Bez obzira na to što je skoro kraj mandata ovog saziva Parlamenta, Komisija je prihvatila ovaj prijedlog.

Ko kontrolira krizu

Bojić je iznio i neke šokantne informacije koje na sjednici nije detaljnije obrazlagao.

- Ko kontroliše krizu? Imam informaciju da neki u pojedinim institucijama naplaćuju to što rade - kazao je Bojić. 

U odgovoru na naknadni upit „Avaza“, Bojić je potvrdio da „ima određena saznanja“.

- Treba provesti kvalitetnu parlamentarnu istragu, da se objektivno sagleda kako je ko odgovorio tim izazovima koji se zovu migrantska kriza. Neki pojedinci i organizovane grupe zloupotrijebili su položaj u institucijama - kazao je on.

Na našu konstataciju da je i Ministarstvo finansija i trezora BiH potvrdilo da nema informacija o priljevu novca za migrante, Bojić je uzvratio protupitanjem:

- Ko to kaže da nije ozbiljan novac došao u BiH za rješavanje migrantske krize?

Bojić je protupitanjem odgovorio i na našu opasku da ni gradovi na području USK, gdje je koncentrirano najviše migranata, nisu dobili ni marku.

- Oni nisu, neko jeste. U interesu stvarne parlamentarne istrage nije moje da ja govorim ono što sam zvanično i nezvanično čuo. Ono što smo zvanično čuli na Komisiji i od prvog čovjeka GPBiH dovoljno je da se svi zabrinemo – poručio je Bojić.

Nakon ovakvih Bojićevih odgovora iza kojih očigledno stoje određena saznanja, činjenica je da je istraga o svim aspektima migrantske krize itekako neophodna.

Nema novca za smještaj

Vijeće ministara BiH nije ispunilo obećanje da će platiti smještaj dodatno angažiranim policajcima iz drugih državnih agencija na osiguranju granice. Račune za hotelski smještaj duž istočne granice ispostavljaju ovih dana Graničnoj policiji, u kojoj ne znaju kako da riješe taj dodatni problem.

Ko se nama igra kao ping-pong lopticom?

Galić je rekao „kao da migrantima neko dojavljuje“, jer su dobro informirani i čim granični policajci zatvore jedan dio granice, migranti odlaze na drugi.

- Naši susjedi Srbija i Crna Gora, pa i Hrvatska, igraju se nama kao ping-pong lopticom. Hrvatska je potpuno zatvorila granicu prema Evropskoj uniji, a nama migranti dolaze iz zemalja EU Bugarske i Grčke preko Srbije i Crne Gore – kazao je Galić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.