SREBRENIK Veliko otkriće stručnjaka Udruženja „Eko mreža“

Na zidinama Starog grada našli endemsku bosansku zvončiku

O. MUJKIĆ
26.07.2018 22:39

Na zidinama Starog grada u Srebreniku stručnjaci iz Udruženja „Eko mreža“ našli su rijetku endemsku vrstu biljke bosanska zvončika. 

Veliki značaj

Riječ je o ugroženoj biljnoj vrsti koja je karakteristična po tome što raste na visokim zidinama srednjovjekovnih bh. tvrđava. Ovo je prvi slučaj, nakon istraživanja mađarskog botaničara Pantočeka (Pantocsek) provedenog davne 1881. godine, pronalaska ove biljke na zidinama tvrđave u Srebreniku.

Endemske vrste otkrivene na Starom gradu

Postojanje ove endemske biljke potvrdili su i stručnjaci za floru i faunu s Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli, koji kao stručni konsultanti, zajedno s volonterima „Eko mreže“, istražuju biljne vrste na planini Majevici.

Osim bosanske zvončike, na Starom gradu nađena je i ugrožena vrsta sibirske zvončike, ali i posebno zanimljiva biljka usnatica, koja je u Crvenoj knjizi flore Federacije BiH označena kao kritično ugrožena.

- Otkrićem ovih rijetkih biljaka Stari grad Srebrenik, osim kulturno-historijskog značaja, dobio je i impozantnu prirodnu vrijednost kao stanište ugroženih biljnih vrsta. Na osnovu ovih istraživanja pokrenut ćemo inicijativu za proglašenje ovog specifičnog lokaliteta za posebno prirodno stanište pod zaštitom UNESCO-a - ističe Aldin Hodžić, predsjednik „Eko mreže“.

Botanička postavka

Nakon završetka projekta, bit će napravljena botanička postavka rijetkih i ugroženih vrsta Starog grada.

Dio tima koji istražuju prirodna staništa

Ovo otkriće, dodaje Hodžić, bit će predstavljeno i na međunarodnoj konferenciji koja će u septembru biti održana u Sarajevu.

Pomoć projektu  

Ovo istraživanje radi se u sklopu projekta „Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice“. Glavni donator istraživanja prirodnih staništa Majevice je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pomoć u realizaciji projekta pružili su i Općina Srebrenik, „Šume TK“, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK i Lovačko društvo „Majevica“ Srebrenik.

NA VRH