BIH

OHR: Sutrašnje glasanje u Domu naroda BiH pokazat će koje su stranke opredijeljene za borbu protiv kriminala i korupcije

OHR

Piše: S. N.

26.7.2018

Sutrašnje glasanje u Domu naroda BiH pokazat će koje su stranke opredijeljene za borbu protiv kriminala i korupcije (i koje to nisu), poručili su iz Ureda visokog predstavnika.  

U objavi na Twitteru na bosanskom i engleskom jeziku OHR je odaslao jaku poruku.

Osim OHR-a, na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pozvali su i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU, poručio je da usvojene izmjene i dopune ovog zakona "ispunjavaju potrebne standarde".

I iz Ambasade Njemačke u BiH oglasili su se pozivom delegatima Doma naroda BiH.

- Apeliramo na delegate u Domu naroda da što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredjeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner Evropske unije i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u BiH i šire. To je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i također će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji - navedeno je u objavi Njemačke ambasade. 

Dodaje se i da bi "druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, oslabile vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organiziranog kriminala i korupcije".

- Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU - navedeno je u saopćenju iz Ambasade Njemačke u BiH. 

Podsjećamo , na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda PSBiH nalaze se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač delegat Halid Genjac.

Oba ova zakona su usvojena u prvom čitanju i sada su u amandmanskoj fazi koja je do sutra trebala biti okončana.

No, Ustavnopravna komisija Doma naroda na jučerašnjoj sjednici usvojila je zaključak da od Kolegija Doma zatraži produženje amandmanske faze za 15 dana , te je stoga neizvejsno hoće li Koelgij prihvatiti ili odbiti ovaj zaključak od čega zavisi i hoće li se sutra uopšte glasati o ovim rješenjima.

Istovremeno, pred delegatima će se naći zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje izmjena Zakona o krivičnom postupku po hitnoj proceduri.

Ovaj zahtjev je upućen još nakon sjednice Predstavničkog doma 5. jula i u ovom slučaju riječ je o istom Zakonu koji je u tom domu usvojen u aprilu ove godine i za koji je već jednom traženo od Doma naroda da bude razmatran po hitnom postupku, ali su klubovi hrvatskog i srpskog naroda u tom domu to odbili.

Inače, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku, Ustavni sud BiH, još u junu prošle godine proglasio je neustavnima,a Parlament BiH do danas ih nije uskladio s Ustavom BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.