UPOZORENJA

Johanes Han: Dejton se treba promijeniti, kineske investicije su opasne

Johanes Han

S. NUMANOVIĆ

27.7.2018

U Evropskoj uniji oglasila su se zvona na uzbunu. Razlog su uloga Kine na zapadnom Balkanu i upozorenja da bi Peking region mogao "pretvoriti u trojanskog konja", prenosi ''Politico''.

Ovaj medij uradio je duži razgovor s komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn). 

"Politico" upozorava da je Brisel do sada bio primarno zabrinut ulogom Rusije u našem regionu. No, Han upozorava da EU ima sve više razloga da brine o aktivnostima Kine. Ta država pokrenula je cijeli niz vrlo ozbiljnih infrastrukturnih projekata na zapadnom Balkanu.

Novinari ovog medija pitali su evropskog komesara je li Kina nastoji preko tih aktivnosti preuzeti kontrolu nad državama našeg regiona, a on je odgovorio potvrdno. 

- Upravo to vidimo na primjeru izgradnje poznatog autoputa u Crnoj Gori. Svjedočimo jednom obrascu ponašanja Kine, "poslovnom modelu" u kojem se nude atraktivni ili manje atraktivni krediti. Ako ih ne možete otplaćivati, onda se to pretvara u kineski kapital - rekao je ovaj austrijski konzervativac i nekadašnji premijer te zemlje.

Dodao je da smatra da će taj problem biti sve izraženiji u godinama pred nama. On se boji da će zapadnobalkanske države, željne velikih investicija, javnih radova koji će pokrenuti razvoj, pasti pod kontrolu zvaničnog Pekinga. 

Evropska unija nastoji investirati u projekte regionalnog povezivanja. No njene su procedure preduge i prezahtjevne. Kina, s druge strane, u region dolazi s milijardama eura i ne postavlja prevelike zahtjeve. Iskustva ulaganja te države u Africi ukazuju da nakon slatkorječivih ponuda "povoljnih" kredita, čim se države koje ih uzmu suoče s nemogućnošću redovnih otplata rata, pristižu sve veći i veći zahtjevi zvaničnog Pekinga koji nemaju veze s dugom i ekonomijom, već primarno politikom. Na to je upozoravao ne samo Han već i drugi evropski zvaničnici. Isti stav imaju i predstavnici američke administracije. 

Kada su kineske investicije u našem regionu u pitanju, Vašington i Brisel dijele identične brige.

- Mislim da moramo biti svjesni strateškog koncepta Kine i reagirati adekvatno. Mislim da će to biti jedan od velikih izazova Evrope - istakao je Han za "Politico".

Odbacio je protivljenja nekoliko država EU,  s Francuskom na čelu, da se otvaraju novi pregovori o članstvu. 

- Građani država zapadnog Balkana imaju pravo biti dio EU. Odgovorom na ovaj zahtjev mi odgovaramo jesmo li za to da izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost. 

Ne vidim kontradikcije u tome da istovremeno provodimo proces reformiranja EU i pregovore o članstvu s državama zapadnog Balkana - stav je komesara Hana.

Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, koja je na samom repu evropskih integracija, on je ocijenio da je "fragmentirana politička struktura BiH rezultat Dejtona koji su napravili Amerikanci". 

- To se mora promijeniti. Oni žive u "dejtonskoj logici". A ona je suprotna logici Brisela - ustvrdio je. 

Dodao je da je u BiH "bilo nekog napretka", apostrofirajući uspostavu Mehanizma koordinacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.