Sastanak je inicirala Ambasada Narodne Republike Kine u BiH

Jusko s predstavnicima kineske kompanije „China State Construction Engineering Corporation LTD“

Avaz.ba
27.07.2018 13:45

Foto: Sa današnjeg sastanka

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se s predstavnicima kineske kompanije „China State Construction Engineering Corporation LTD“. Sastanak je inicirala Ambasada Narodne Republike Kine u BiH posredstvom Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tema sastanka bila su važnost izgradnje Koridora 5C, kao i budući infrastrukturni projekti u BiH.

Osim značaja Koridora 5C, ministar Jusko je predstavnike kineske kompanije upoznao sa sastancima koje je imao s potencijalnim investitorima koji žele investirati u Bosni i Hercegovini.

Ministar Jusko je informirao predstavnike kineske kompanije da je Ministarstvo, u saradnji s entitetima i Distriktom Brčko, donijelo temeljni dokument Okvirnu strategiju prometa BiH, čime je stvorena osnova za brži razvoj prometne infrastrukture u BiH.

S druge strane, Tang Hao, glavni član delegacije i zamjenik predsjednika za prekomorske operacije, upoznao je ministra Juska s onim što nudi ova kompanija, koja predstavlja najveće konstrukcijsko i investicijsko preduzeće u svijetu s godišnjim prometom koji dostiže 158 milijardi američkih dolara, a nova vrijednost ugovora u 2017. godini iznosi 368 milijardi dolara, što je CSCEC rangiralo na 23. mjesto prema “Fortune Global 500“.

Na kraju sastanka zamjenik Hao je istakao da je njihova kompanija zainteresirana za sve infrastrukturne projekte u oblasti cestovne i željezničke infrastrukture, kao i aerodroma, a koji su bili tema današnjeg sastanka.

NA VRH