BIH

Vlada SAD pomaže BiH u borbi protiv krijumčarenja nuklearnog materijala

Polaznici obuke s predavačima iz SAD

S. D.

27.7.2018

U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu održana je obuka o temi korištenja mobilnog skenera jonizirajućeg zračenja. 

Obuku je organizirala vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u saradnji s Uredom za detekciju i sprečavanje krijumčarenja nuklearnog materijala pri ministarstvu za energetiku SAD. 

Ova obuka je realizacija aktivnosti predviđenih memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i ministarstva energetike SAD, kojim je definirana saradnja u sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Policijski službenici Direkcije, polaznici obuke, tokom intenzivne obuke uspješno su savladali rukovanje mobilnim skenerima jonizirajućeg zračenja i prateće opreme za otkrivanje radijacije i identifikaciju radioaktivnih materijala, koja je isporučena kroz donaciju ministarstva energetike SAD.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH kontinuirano razvija kapacitete da bi spremno i profesionalno odgovorila savremenim sigurnosnim izazovima u oblasti sprečavanja nedozvoljene trgovine specijalnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Stručni i profesionalni kapaciteti postavljaju BiH u red država koje imaju kapacitete i koje su osposobljene za borbu protiv krijumčarenja radioaktivnih supstanci, koja predstavlja posebnu sigurnosnu prijetnju kako po živote tako i po zdravlje građana.

Kroz realizaciju ove obuke još jednom su naglašeni partnerski odnosi vlade SAD i Bosne i Hercegovine te opredijeljenost obje zemlje u zajedničkoj borbi protiv savremenih sigurnosnih izazova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.