SRAMOTNO

Tvrde da je novac za duševne boli dovoljan za Ismailovo plivanje!

Maleni Ismail niže sportske uspjehe

Piše: D. PAŠALIĆ

27.7.2018

Narodna izreka „Čega se pametan stidi, time se budala ponosi“ najbolje objašnjava najnoviju blamažu Gradske uprave Zenica, koja je prekjučer na zvaničnoj stranici Grada objavila „demanti“ na tekst „Zeničke vlasti odbile stipendirati dječaka heroja Ismaila Zulfića“, objavljen 18. jula u „Dnevnom avazu“. 

Pravna bitka

Čak sedam dana trebalo je „stručnim“ ljudima u Gradskoj upravi i saradnicima gradonačelnika Fuada Kasumovića da pokušaju obmanuti javnost. Tako su, između ostalog, u demantiju još jednom pokazali da ne biraju sredstva da za svaku grešku u radu, a ima ih mnogo, pokušaju okriviti druge.

Posebno je sramotno što su, između ostalog, u objašnjenju naveli da je presudom Općinskog suda u Zenici porodici Zulfić na ime naknade štete dosuđen iznos od 227.190 maraka koje im je dužan isplatiti JU „Dom zdravlja“ Zenica, a što, očigledno, smatraju dovoljnim za njegov život i poticaj u ostvarivanju sportskih uspjeha!


Dio „demantija“ u kojem se pojašnjava koliko je „Dom zdravlja“ dužan isplatiti Zulfićima

- „Dom zdravlja“ porodici Zulfić bio je dužan odmah nakon potpisivanja Sporazuma isplatiti iznos od 50.000 maraka, a preostalih 177.190 KM u 12 jednakih rata u iznosu od 14.765 KM, počev od 1. avgusta 2017. godine – navodi se u pokušaju demantija.

Sramotno je i to što je porodica Zulfić ova sredstva dobila nakon šestogodišnje pravne bitke. Presuda je donesena zbog nanesene duševne boli roditeljima, jer im je tek po rođenju saopćeno stanje djeteta, odnosno da maleni Ismail nema ruke. Svakako da ova presuda o novčanoj isplati ne bi trebala služiti kao poticaj ili neki vid stipendije za dječakov angažman u plivanju.

Kasumović: Sramotna odluka

Oštre kritike

Nakon što je odgovor koji je potpisala Sumea Mujkanović, v. d. pomoćnika gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, da sredstva za Zulfića „nisu predviđena budžetom“, naišao na oštre kritike bh. javnosti, očito je da iz Gradske uprave svoju sramotu, pokušajem demantija, nastoje prebaciti na medije koji su ukazali na njihove propuste.

Prebacuju lopticu

U Gradskoj upravi pokušali su lopticu prebaciti i na Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, pokazujući tako, još jednom, svoje neznanje.

Zulfić je, naime, član Plivačkog kluba Spid iz Sarajeva, a ne nekog zeničkog kluba, a sarajevski klub ne može aplicirati za sredstva od nadležnih ministarstava u ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.