BIH

Halid Bešlić: Sva naša snaga mora se fokusirati na veće plaće i nove fabrike

Avaz.ba

27.7.2018

U subotu, 28. jula, printano izdanje "Dnevnog avaza" donosi redovni politički prilog “Sedmica”. Tu pročitajte veliki intervju Halida Bešlića, neprikosnovene bosanskohercegovačke i regionalne zvijezde, u kojem prvi put govori o politici. 

Zabrinut je, kaže, zato što u ovoj državi nema pravde, a poručuje i da se sva naša snaga mora fokusirati na veće plaće i nove fabrike. Pročitajte i šta Halid misli o situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, s kim se od političara druži, šta misli o njima, izlazi li na izbore i za koga glasa, koju političku opciju zastupa i vidi li sebe na listama ili čak u diplomatiji. 

Otvoreno, jednostavnim jezikom, on iznosi svoje stavove o mnogim političkim pitanjima, bez uvijanja, a svjestan da bi mu neki mogli zamjeriti, govori o zastavi Bosne i Hercegovine, poštovanju koje ovdašnji ljudi uživaju... Osvrće se i na "utjerivanje vjere" u narod, pune džamije i crkve, s malo ili nimalo vjernika...

Halid govori i o svojim sijelima s političarima, priča čak i o odlasku na jednu slavu.

Tokom dugog intervjua slučajno se osvrnuo i na 40 godina pjevačke karijere, te je govorio i o koncertu u Banjoj Luci koji intenzivno priprema. Dok smo pričali, telefon mu je neprestano zvonio. Dobio je i poziv da uveliča jubilej jedne velike TV kuće u regionu...

Osim intervjua s Bešlićem, u ovom izdanju „Avazovog“ priloga „Sedmica“ donosimo i dva iznimno interesantna razgovora s dobrim ljudima.

Jedan je Azmi Vakar, predsjednik Fondacije „Remembering Srebrenica“, koji je iz Londona doputovao na dženazu srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović, za koju kaže da je inspiracija svim ljudima kako da se bore za pravdu i protiv mržnje.

Drugi je Fadil Ademović, novinar, naučnik, pisac, istraživač koji i u 87. godini piše, a prisjećajući se vizionarskih misli prvog bošnjačkog novinara Mehmeda Šakira Kurtčehajića, poručuje da ko god je prožet Bosnom ne može biti ravnodušan prema nedobronamjernim komšijama.

U anketi iz bh. gradova donosimo oštre kritike građana na novi harač od 10 posto koji je Porezna uprava FBiH odlučila uzimati na doznake iz inozemstva, a koje naša dijaspora šalje članovima porodice da bi mogli preživjeti u BiH.

U najnovijoj kolumni našeg najvećeg živućeg intelektualca akademika Muhameda Filipovća donosimo sjećanje na nekadašnje pazare i vašare u Bosni i Hercegovini.

U osvrtu s američke verande „Avazov” stalni dopisnik Erol Avdović potcrtava zašto je važno da znamo najvažnije događaje iz svoje historije.

Profesorica Sanja Vlaisavljević u Kulturi dijaloga pita se može li Vjerica Radeta spavati noću i sanja li ženu, majku Srebrenice, kojoj se nad grobom iscerila, dok Dijan Kalač u diplomatskoj pošti piše o gospodarima rata i mira.

U „Sedmici“ objavljujemo i još jednu priču iz tmurne bh. zbilje o propasti proizvodnje smilja, a saznajte i kako je knjiga „Svjedoci istine”, koju je podržala Općina Hadžići, poslužila odbrani haških optuženika.

Ličnost ove sedmice je „žena institucija” Fadila Memišević, predsjednica Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode, koja je na komemoraciji povodom smrti Hatidže Mehmedović u Srebrenici govorila u ime ono malo preostalih živih članova Hatidžine porodice.

Također, pročitajte uzbudljivi dnevnik prof. Amre Dugalić, voditeljice Umjetničkog društva „Mostarske kiše“.

Donosimo i odgovore na 20 pitanja za Mirzetu Subašić, direktoricu Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, a saznajte i kako je u sjećanju našeg novinara Seada Numanovića ostao događaj zbog kojeg ga je Hans Šumaher prije dvije decenije optužio da je zbog njega izgubio posao u OHR-u.

Kao i svaki put, i u ovom broju „Sedmice” otkrivamo šta se dešava iza kulisa bh. političke scene, a u karikiranom objektivu pogledajte u kakvim su sve situacijama naši fotoreporteri ove sedmice “ulovili” političare.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.