OTKRIVAMO

Kako je uhapšena grupa Somalaca u Sarajevu: Lažni pasoši stigli iz Italije

Oduzeti lažni dokumenti na Sarajevskom aerodromu

Piše: M. Aščić

28.7.2018

Somalci koje su bh. graničari uhapsili u Sarajevu, a Općinski sud im odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su krivotvorili 18 italijanskih dokumenata, koristili su, između ostalog, i ukradene putne isprave Švedske, koje potražuje Interpol, saznaje „Dnevni avaz“.

Zahtjev za azil

Riječ je o Aliju Džimalu Abdulahiju te sestri i bratu Hindi Muhamed Jusuf i Omaru Aliju Jusufu, 19-godišnjaku koji je u BiH prije tri mjeseca podnio zahtjev za azil.

Oni su lišeni slobode na Sarajevskom aerodromu 22. jula nakon što je letom iz Istanbula najprije stigao 30-godišnji Ali Abdulahi, koji je, prema vlastitom priznanju, profesionalni vojnik iz somalskog grada Džouhar. Utvrđeno je da posjeduje i dozvolu za boravak u Italiji, u kojoj živi već pet godina. On je, ustvari, organizator prodaje krivotvorenih dokumenata migrantima u BiH.

Prema navodima Tužilaštva KS, koje je provelo detaljnu istragu, a na osnovu operativnih podataka Granične policije, kod Abdulahija je pronađeno 18 lažnih dokumenata Italije koje je namjeravao u BiH prodati po 500 eura, a među njima su i lične karte i dozvole za boravak u Italiji.

Brat i sestra Jusuf uhapšeni su nakon što su došli na aerodrom da sačekaju Abdulahija s namjerom da preuzmu krivotvorene dokumente koji su izrađena na njihovo ime i s njihovim fotografijama. Oni su u Općinskom sudu Sarajevo kazali da su njihove porodice u Somaliji već dale 500 eura za lažne pasoše.


Šta otkrivaju dokumenti Tužilaštva KS


Ostala grupa Somalaca, njih četvero, uputila se autobusom iz Bihaća prema Sarajevu, kako bi, također, preuzeli lažne dokumente na njihovo ime i s njihovim fotografijama, nakon čega su lišeni slobode. Ali, za njih nisu tražene mjere pritvora.

Istražiteljima je posebno zanimljiva činjenica da je Hinda Jusuf još 18. jula pokušala napustiti Sarajevo letom za Minhen. Prilikom kontrole, utvrđeno je da je predala pasoš na ime državljanke Švedske Anise Samir Ali Varsam.

Provjerom je utvrđeno da ovu putnu ispravu potražuje Interpol i da je pasoš ukraden, zbog čega je i raspisana potraga u toj državi, ali i putem međunarodne policije. Alarmantno je, također, da je Hinda Jusuf imala i kupljene avionske karte na ime Anise Samir, ne samo za Minhen nego i Kopenhagen.

Destinacija Danska

Ona je policiji ispričala da je dan ranije došla u posjed ovog pasoša koji je od nepoznate osobe kupila za 500 eura, a sve kako bi lakše došla do Njemačke, a zatim i Danske.

Šokantno je da je tada Hindi Jusuf izdat samo prekršajni nalog, nakon čega je predata u nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH. Postavlja se pitanje kako je ovakva osoba mogla slobodno šetati ulicama Sarajeva. Imaju li uhapšeni Somalci veze s terorističkim grupama ili se radi o migrantima, utvrdit će istraga, koja je još u toku.

Putem WhatsApp ostvarili kontakt

Brat i sestra Jusuf ispričali su istražiteljima da su mobitelom putem aplikacije WhatsApp kontaktirali osobu koja im je poslala sliku čovjeka od kojeg trebaju preuzeti putne isprave, s tačnim uputama kada će sletjeti na Aerodrom Sarajevo. Njihovi advokati naveli su da su oni, ustvari, žrtve krijumčara ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.