ZDK

Kritično na autoputu A1, formirano jezero kod Zenice, poplavljeni objekti

D. Pašalić

D. PAŠALIĆ

28.7.2018

Kiša koja je i danas padala pogoršala je ionako kritičnu situaciju na uključenju na autoput A1 u Lašvi, ali i na području Kaknja i Zenice. 

Naime, uključenje na autoput A1 blokirano je iz sigurnosnih razloga, dok se saobraćaj na autoputu A1 Zenica - Sarajevo u oba smjera odvija nesmetano.

Otežan saobraćaj

Ipak, odvijanje saobraćaja još je otežano za vozače koji dolaze iz pravca Travnika i žele se uključiti na autoput A1. Radi sigurnosti, uključenje na autoput A1 na naplatnim kućicama u Lašvi još je zatvoreno, a automobili se uključuju na naplatnom mjestu Drivuša kod Zenice. 

Na terenu je i danas mehanizacija koja nastoji ukloniti nanose pijeska i kamenja, a koje je jučerašnja kiša nanijela u blizini autoputa A1 na regionalnoj cesti Zenica - Kakanj.

Veliko jučerašnje nevrijeme zadalo je glavobolju brojnim vozačima koji su satima bili u kilometarskim kolonama. Posebno su bili ogorčeni jer im je po izlasku s autoputa naplaćena putarina.


- Ne razumijem da sam, nakon nekoliko sati čekanja u koloni, po isključenju s autoputa morao platiti putarinu?! To nije greška nas, vozača, nego je struka zakazala. Da su napravili autoput kako treba, do ovoga ne bi dolazilo! No, može sve u BiH, pa i ovo - komentirali su vozači.

Prema izvještaju Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, tokom jučerašnjeg dana najviše problema kiša je izazvala u naseljima Crkvice, Novo Radakovo, Bilmišće, Klopče, Perin Han, Pehare i centru grada.

- Građani prijavljuju ulazak vode u prizemne, poslovne, ali i druge objekte na području grada. Također, zabilježeno je uništenje lokalnih puteva gdje je voda odnijela ili potkopala dijelove puteva - kažu iz Civilne zaštite.

Ugroženi objekti

Dodaju kako je voda sa sobom donijela nanose zemlje i kamenja, naročito u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama.

- U naselju Sviće kod Pehara formira se malo jezero koje ugrožava tamošnje stambene objekte - ističu iz Civilne zaštite ZDK.

 Plavljenje na Bilmišću

Aden Husaković, mještanin zeničkog naselja Bilmišće, ističe da od 2009. godine, nakon većih padavina, imaju problema s izlijevanjem otpadnih voda iz kanalizacionih cijevi koje im plave kuće i pomoćne objekte.

- Obraćali smo se tadašnjoj vlasti i firmi JP "Vodovod i kanalizacija", a oni su "prebacivali lopticu" s jednih na druge i tako ukrug. Kasnije smo od ''Vodovoda'' dobili napismeno da nisu nadležni za naš problem, nego Gradska uprava. Obraćali smo se i Službi za prostorno uređenje grada, međutim, ništa. Uz sav pretrpljeni strah i strepnju od svake nove kiše, bili smo osuđeni da sami uzmemo stvari u svoje ruke i da se borimo s kanalizacionom vodom i branimo kuće od navale vodenog vala - kaže Husaković.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.