MANIFESTACIJA

Hiljade posjetilaca na koridi u Čevljanovićima: Atmosferu zagrijavaju plesačice ispod šatora

Veselo ispod šatora (M. Kadrić)

F.M.

29.7.2018

Čevljansko polje danas je centar Bosne i Hercegovine. I ove godine kao i prethodnih organizatori 71. tradicionalne koride očekuju više od 50.000 posjetilaca na najvećoj koridi na Balkanu, a najvjerniji ljubitelji borbi bikova već su počeli dolaziti od jutarnjih sati.

Kao uvertira za borbe bikova i brojne sadržaje koji su danas planirani jučer je na Čevljanskom polju održan veliki šahovski turnir na kojem su učestvovali takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore... Atrakcija šahovskog turnira bio je velemajstor Emir Dizdarević, koji je odigrao simultanku na 30 tabli.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

– Na šahovskom turniru smo podijelili 23 nagrade. Prvo mjesto zasluženo je osvojio Srđan Zlobec iz Vareša – kaže Milenko Srdić, koji već godinama komentira Čevljansku koridu i samim borbama daje posebnu draž.

Besim Gljiva, predsjednik Organizacionog odbora Čevljanske koride, ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova.

Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja po kojima je poznata Čevljanska korida. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog šoua „Nikad nije kasno“ – Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković – Kale Dijamant.

Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH. Raspored borbi, koje počinju od 17 sati, najavljuje dosta neizvjesnih okršaja. 

Tako će rogove ukrstiti Brisko i Ruško, Medonja i Žujo, Peronja i Gareša, Vihor i Struja… U glavnoj borbi Čevljanske koride Medonja Habiba Bjelića Habibića iz Olova za protivnika će imati neporaženog Perana, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

Medonja je višestruki pobjednik Čevljanovića i danas bi trebao imati podršku od nekoliko hiljada navijača koji organizirano stižu iz Olova.

Atmosferu su naknadno podgrijale i plesačice ispod šatora. 

One su neizbježne na ovakvim druženjima. 

Naime, mnogobrojni posjetioci, uz muziku i hranu, uživaju i u plesu atraktivnih djevojaka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.