OTKRIVAMO

El-Šidijevi avioni nisu dobili dozvolu, kompanija kontroverznog Saudijca nije ispunila uvjete

Je li bh. kompanija uništena zbog privatnih interesa El-Šidija

E. HALIMIĆ

30.7.2018

Samo nekoliko dana prije planiranog prvog leta, nova aviokompanija sa sjedištem u Sarajevu „FlyBosnia“ obavijestila je javnost da neće biti u mogućnosti da uspostavi let na relaciji Sarajevo – Rijad.  

Sumnjive investicije

Radi se o kompaniji koju je osnovao kontroverzni saudijski biznismen Sulejman el-Šidi, čija kompanija stoji iza nekoliko sumnjivih investicija u BiH. „FlyBosnia“ osnovana je u decembru prošle godine i najavljivana je kao nova „bh. nacionalna aviokompanija“.

Ali, ona nikad nije zaživjela, broj uposlenika kretao se oko deset, a prvi let najavljivan je ubrzo nakon osnivanja, za 10. juni. Ali, do toga još nikad nije došlo.


El-Šidi: Nekoliko sumnjivih investicija u BiH

Kako saznajemo, „FlyBosnia“ nije uspjela dobiti Certifikat zračnog operatera (AOC), koji je neophodan kako bi prvi avion mogao poletjeti.   

 - Izdavanje Certifikata zračnog operatera (AOC) kompaniji „FlyBosnia“ je u proceduri. AOC nije izdat zbog toga što kompanija još nije ispunila sve prethodno propisane zahtjeve i uslove da bi se mogao okončati postupak izdavanja AOC-a – kazao je za „Avaz“ Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH.

Zanimljivo je da ova kompanija za sada nema nijedan avion u svom vlasništvu. Kako se ranije navodilo, u planu je unajmljivanje aviona Airbus A320 od egipatskog „Nesma Airlinesa“. Također, interesantan je detalj da je ova egipatska kompanija ponudila da preuzme letove ako „FlyBosnia“ nikad ne dobije potrebne dozvole!?

Jedna destinacija

Prema podacima koje su ranije objavljivali poslovni portali, El-Šidijeva kompanija za sada planira uvesti let samo prema jednoj destinaciji, prema rodnom gradu Saudijca – Rijadu. Let bi se, prema tim podacima, odvijao pet puta sedmično.

Hoće li takva linija, prema samo jednom gradu, uz iznajmljivanje aviona, biti isplativa, ostaje da se vidi.   

Uništenje „BH Airlinesa“  

Zanimljivo je da je El-Šidi svoju novu kompaniju registrirao ubrzo nakon sunovrata, odnosno potpunog uništenja i gašenja jedine bh. aviokompanije „BH Airlines“.

Nakon što je konačno, potpunim nemarom i bezvoljnošću vlasti, uništen „BH Airlines“, otvoren je put za formiranje nove kompanije, u privatnom vlasništvu, koja, kako sada stvari stoje, neće imati nikakve konkurencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.