TURISTIČKA PATROLA

Gradačac: Rodni grad Kapetana koji je živio i umro za Bosnu

Kula Husein-kapetana Gradačševića dominira gradom

Piše: H. ČALIĆ

30.7.2018

Gradačac, sjeverna kapija BiH. Na Kuli Zmaja od Bosne pijemo jutarnju bosansku kahvu s pet dodataka, suhom šljivom, orahom, pečenim šećerom, mlijekom i cukerom, sve za dvije marke. Ima li to još igdje u bijelom svijetu, pitamo Bakira Ahmetaševića, koncesionara Kule, koji o onome o čemu kanimo pisati, turističkim vrijednostima Gradačca, zna skoro sve. 

Došli maksuz

Kula Husein-kapetana Gradaščevića dominira gradom. Ovo je zapravo kompleks od 35 dunuma, na kojem je Kula centralni objekt, koja je bila sjedište gradačačke kapetanije. S nje je Husein-kapetan, vođa Pokreta za autonomiju Bosne, vodio borce u bitke, jer je volio Bosnu i slobodu. Treba li spominjati da je Kapetan bio jedna od najznačajnijih ličnosti 19. stoljeća u Bosni. U kompleksu je Husejnija džamija, koju je sagradio Husein-kapetan, tu su tri kapije, sahat-kula, tri tabije.


Ahmetašević: Poznavalac turističkih vrijednosti Gradačca 


- Cijelog ljeta ovdje na Kulu dolaze Bosanci i Hercegovci, pa dovode prijatelje iz svih krajeva naše zemlje, ali i iz cijelog svijeta. Dovode i djecu da im pričaju o njihovoj historiji. Mi smo tu da ih ugostimo. U krugu kompleksa je kuhinja s našim specijalitetima i pristupačnim cijenama, suvenirnica, čardak s kojeg pogled puca na Posavinu - kaže Ahmetašević, pa nam nudi begovu čorbu za svega dvije i po marke. Nemoguće!

Do nas dolazi ljubazna Maida Sejdić, turistički vodič. Povela je 12-članu porodicu Sivac iz Kozarca. Glavni u ovoj porodici, koja je došla iz Amerike i nekoliko evropskih zemalja, Zilhad Sivac, kaže: “Došli smo maksuz u Gradačac.” Čuli za Kulu, za Ljiljan, Oklopni voz. Maida ih vodi u duge, hladne tunele, koji su prilagođeni posjetama prije pet godina. Priča o Husein-kapetanu Gradaščeviću, o Gradačcu, minulom vremenu. Tako svaki dan i dobro je što je tako.

Silazeći s Kule, ogromnim kamenim stepenicama, stižemo do obnovljene Husejnije džamije, do nje netom završen gradski trg. Sagrađeno turbe čeka kosti svog Husein-kapetana iz Istanbula evo već 185 godina. To je velika želja Gradačačana i svih kojima je BiH u srcu. Na tome su dosta posla uradili “Preporod” iz Gradačca, Islamska zajednica u BiH, potomak Bego Gradaščević. Svi se nadaju će se Kapetan uskoro vratiti svojoj Bosni.

Specijalitet iz kutije  

- Drago mi je što su i ovog ljeta ljudi nagrnuli u naš Gradačac. Idu prvo na Kulu, potom na Ljiljan, pa onda na Oklopni voz, grdosiju koju smo zaustavili 1992. godine da ne bi ušla i napravila belaj u gradu heroju - ističe Okić.

S uvjerenjem da Gradačac ima i brižljivo čuva svoje spomenike i prirodne ljepote, pored već spomenutih i dva vještačka jezera Hazna i Vidara, svoje prostrane i čiste parkove, otišli smo iz ovog grada, a da nismo probali specijalitet “gradačačka kutija”, slano jelo koje se priprema u kutiji od cipela. Nismo ga na vrijeme poručili.

Ljiljan na 449 metara 

Rame uz rame Kuli Zmaja od Bosne je i spomenik Ljiljan, prošle godine podignut u čast braniteljima BiH, na koti 449 metara u selu Rajska.

Čovjek koji je “izgorio” za njegovu gradnju Tasim Okić ističe da se već za 18. avgust priprema obilježavanje godišnjice ovog simbola odbrane Gradačca.

Ovo je spomenik, ali i mjesto gdje svakog dana, u svako doba godine, na Ljiljan visok 16 metara dolaze stotine posjetilaca.

Sajam plavog zlata  

Gradačac je i sajamski grad. Ove godine bit će održan 45. sajam šljive, plavog zlata, kako šljivu zovu u ovom kraju.  


Ove godine 45. izdanje


Sajam se održava krajem avgusta, a u tri dana u Gradačac se sjate desetine hiljada ljudi. To nije običan sajam, to je vatromet.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.