BIH

Šarović: Domaću proizvodnju zaštititi poticajima i ukidanjem nameta

Mirko Šarović

Srna

30.7.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da se domaća proizvodnja najbolje štiti poticajima i razvijanjem širokog spektra podrške te ukidanjem brojnih nameta. 

Šarović smatra da u ovom trenutku nije moguć dogovor na svim nivoima u BiH o zaštiti domaće proizvodnje jer postoji mnogo nerazumijevanja na svim nivoima i u svim strukturama društva. 

- Zaštita domaće proizvodnje se ne uvodi na granici i tu je osnovno nerazumijevanje - rekao je Šarović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, zaštita se uvodi podrškom domaćoj proizvodnji putem poticajnih mjera, razvijanjem širokog spektra podrške kroz budžete entiteta i lokalnih zajednica, uvođenjem kategorije plavog dizela, podrškom sistema za navodnjavanje, za iskorjenjivanje bolesti, privlačenjem investicija, osiguranjem projekata, nabavkom mehanizacije. 

- To je suština zaštite domaće proizvodnje da bi ona bila konkurentnija i da bi mogla da izađe na evropsko i druga tržišta - dodao je Šarović.

On je naglasio da se domaćoj proizvodnji može pomoći modernim zakonodavstvom, rasterećenjem obaveza davanja, smanjenjem njihovog udjela u različitim necarinskim taksama i drugim dažbinama koje se plaćaju. 

- Moramo da podignemo standard do tog nivoa da to zadovoljava evropske standarde, a da na taj način spriječimo uvoz u BiH nekvalitetnih proizvoda koji štete domaćoj proizvodnji - rekao je Šarović.

Govoreći o tržištima na kojima BiH može ostvariti dobre rezultate, Šarović je rekao da se radi na razvoju trgovine s Kinom. 

- Sporazum o veterinarstvu i zdravlju životinja potpisan je i barem neki privrednici će moći da izvoze na to tržište. Izašli smo i na tržište Libana, a očekujemo i da dobijemo zeleno svjetlo iz Rusije za izvoz hrane životinjskog porijekla jer za sada izvozimo samo voće i povrće te lijekove - istakao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje zašto ništa nije uradio na uvođenju zaštitnih mjera, Šarović je rekao da se za to mora imati argumentacija i da je riječ o provođenju postupka koji prilično dugo traje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.