BIH

Jusko: Ja sam ovoj zemlji donio 2,5 milijardi KM za puteve, a Konaković nije riješio ni Prvu transverzalu

Ismir Jusko i Dino Konaković

Avaz.ba

30.7.2018

Povodom komentara i saopćenja Dine Konakovića i Kemala Ademovića, dvojice bivših SDA-ovih visokopozicioniranih funkcionera koji sada djeluju u vlastitom političkom projektu, a u vezi s početkom gradnje Pelješkog mosta, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko saopćava:

- Ministarstvo komunikacija i prometa i ministar Jusko nisu nadležni za vođenje vanjske politike BiH. To je isključivo posao Predsjedništva BiH, ili Vijeća ministara kao državnog organa. Pitanje Pelješkog mosta je specifično pitanje u odnosima između BiH i Hrvatske, te o njemu odlučujuću ulogu imaju Predsjedništvo BiH, VM i Parlament BiH. Na čelu tih institucija su, podsjećam Konakovića, njegovi donedavni partijski drugovi i šefovi iz SDA, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i Šefik Džaferović.

Stoga ocjenjujem kao čisto politikanstvo pokušaj podmetanja nepostojeće odgovornosti za Pelješki most meni kao ministru, od bivšeg premijera Kantona Sarajevo, koji je tri godine držao žednim građane glavnog grada BiH, te njegovog stranačkog prijatelja, očito potpuno neinformiranog, Kemala Ademovića.

Također, radi objektivnog informiranja javnosti, podsjećam da sam sa saradnicima iz Ministarstva za dvije godine osigurao dvije i po milijarde KM za gradnju transportne infrastrukture u BiH, da smo daleko odmakli u regionalnom projektu povezivanja Sarajeva i Beograda modernom saobraćajnicom uz veliku pomoć vlade Republike Turske, da smo znatno ubrzali gradnju međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja, da je Ministarstvo uradilo sve što je neophodno da od iduće godine preuzmemo punu kontrolu nad našim nebom, dok istovremeno bivši kantonalni premijer za tri godine nije bio u stanju riješiti gradnju Prve transverzale u Sarajevu, za koju postoji urađen projekt, izvršena je eksproprijacija i osiguran je novac.

Na kraju, ne mogu da ne primijetim da iz Konakovića stalno izbija osvetoljubivost što je SBB glasao za njegovu smjenu u Skupštini KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.