BIH

SBB: Početak gradnje Pelješkog mosta dokaz impotentnosti SDA politike

Press centar SBB

30.7.2018

Savez za bolju budućnost BiH poziva SDA – stranku čiji kadar već osam godina zauzima poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH protekle četiri godine – da konačno zaštite interese Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.  

Naime, nakon što sedam godina nisu niti spomenuli pitanje tzv. Pelješkog mosta, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i Adil Osmanović su prošle godine pokrenuli seriju pisama prema međunarodnim zvaničnicima, bez bilo kakvih konkretnih poteza primjerenih suverenim državama, i to tek nakon što je Evropska unija odobrila više od 300 miliona eura sredstava za ovaj projekt. To dopisivanje trajalo tek nekoliko dana, a sada, nakon još jedne izgubljene godine, zamijenjeno je jalovim saopćenjima koja prijete da završe istim debaklom kojim je okončan sramotan pokušaj revizije tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Štaviše, SBB je prošle godine spriječio SDA-ovog ministra Adila Osmanovića da dodatno oslabi pregovaračku poziciju i međunarodnopravne adute Bosne i Hercegovine, kada je osujetio Osmanovićevo insistiranje da se u Rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ugradi prijetnja da će se Bosna i Hercegovina povući iz sporazuma o granici s Hrvatskom, koji je uz pokroviteljstvo SAD i EU potpisao Alija Izetbegović i koji u potpunosti štiti interese Bosne i Hercegovine, posebno kada je u pitanju suverenitet naše zemlje nad Vrhom Kleka i poluotocima Veliki i Mali Školj.

Sjednicom Predstavničkog doma na kojoj je SBB povukao ove državničke poteze dominirala su populistička SDA prepucavanja sve do intervencije Željka Komšića, kojom je tražio da poslanici zaustave jalovu raspravu i „puste Damira Arnauta, doktora međunarodnog prava i jedinu osobu koja poznaje ovu problematiku“, da istu obrazloži i da omogući Domu da zauzme utemeljen stav.

S tim u vezi, SBB zahtijeva da SDA-ovi član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, te resorni ministar Adil Osmanović prestanu pisati pisma te da poduzmu državničke poteze koji će zaštititi interese Bosne i Hercegovine na konkretan način. Ukoliko to i ne urade, za samo dva mjeseca na njihovim mjestima će sjediti ljudi koji će to biti u stanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.