PRNJAVOR I u Francuskoj svakodnevno piju vina iz Lišnje

Francuz se zaljubio u Prnjavorčanku Oksanu pa zasadio vinograd ljubavi

B. GRGIĆ
31.07.2018 08:38

Foto: Nada s bratom, Kristijan i Oksana: Francuz se zaljubio u Bosanku pa u Bosnu

Da nije bilo ljubavi, ne bi bilo ni visokokvalitetnih vina proizvedenih u Naseobini Lišnja, prelijepom kraju u prnjavorskoj općini. Potvrdila nam je to gospođa Nada Harijan, direktorica Vinarije “Fazan” iz ovoga mjesta. Zajedno sa kćerkom, zetom i bratom, Nada je na Vinskom festivalu u Bosanskoj Gradišci izložila i točila najbolja vina iz vlastite proizvodnje. 

Odlični prinosi

Nada potvrđuje da ubiru grožđe iz vinograda površine od 3,5 hektara.

- Čak 99 posto proizvedenih vina izvozimo na francusko tržište. Biti konkurentan s vinom u Francuskoj za neke je misaona imenica. Ja tvrdim da je to zbog ljubavi našeg zeta Kristijana, koji je Francuz, i moje kćerke Oksane - rekla je Nada.

Kristijan Cvikert (Christian Zwikert) došao je u okolicu Prnjavora tako što se zaljubio, a potom i oženio Oksanom, inače doktoricom, koja radi u Njemačkoj, a organizira brojne humanitarne akcije u BiH.

- Zaljubio sam se i u Oksanu i u bosanska brda. Krajolik oko Prnjavora podsjetio me je na moju Francusku. Zasadili smo najkvalitetnije sorte vinove loze poput rainskog rizlinga, šardonea, kabernea i drugih sorti. Postižemo odlične prinose veoma kvalitetnog grožđa. Ostvario sam svoj san, ovdje, u Bosni, proizvodim najbolja vina koja se piju u mojoj domovini Francuskoj - rekao je Kristijan.

Njegova supruga Oksana kaže da su i Nijemci s kojima sarađuje, veoma zadovoljni okusom njihovih vina. Njima odnese pokoju bocu kako bi čula ocjene.

  • Degustacija prnjavorskog vina
    Degustacija prnjavorskog vina

Korak u svijet

- I ja sam zaljubljena u vino, moj rodni Prnjavor, ali i u supruga Kristijana, koji je omogućio da svojom proizvodnjom kročimo u svijet. U vinu je, zaista, istina, ono je nastalo iz jedne obične, ali velike ljubavi - kaže Oksana.

Očekuju više sunca u avgustu 

I ova godina djeluje obećavajuće kad je u pitanju urod vinove loze. Nada kaže da očekuje više sunca u avgustu kako bi se povećao udio šećera u grožđu, a time će i vino biti bolje. Nakon Festivala u Bosanskoj Gradišci, postoji šansa da se bogata paleta vina iz Lišnje nađe i na bh. trpezama.

NA VRH