BIH

Radončić: Zaštititi branitelje BiH od montiranih srbijanskih optužnica

Press centar SBB

31.7.2018

Fahrudin Radončić, kandidat za člana Predsjedništva BiH, oštro osuđuje hapšenje branitelja Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića od strane Republike Srbije, te njegovo zadržavanje u pritvoru u toj zemlji. 

S obzirom na kontinuiran srbijanski progon naših branitelja, od Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, preko Ilije Jurišića, do Mirsada Salkića, koji su svi procesi rezultirali debaklom po srbijansko pravosuđe, opravdano je sumnjati da je i ovo hapšenje rezultat političkih motivacija koje za cilj imaju izjednačavanje krivice za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. 

Osim činjenice da Pravila rimskog puta, kojim su precizirane nadležnosti pravosudnih tijela na području bivše Jugoslavije za procese koji se ne vode pred Haškim tribunalom, kao ni relevantni sporazumi između naše zemlje i Republike Srbije, ne dozvoljavaju nadležnost Srbije nad ovim pitanjima, Radončić podsjeća da Srbija već duže vrijeme selektivno provodi progon državljana Bosne i Hercegovine za navodna djela počinjena u Bosni i Hercegovini, a ne u ovoj susjednoj zemlji.

S tim u vezi, Radončić naglašava da neće dozvoliti preuzimanje teritorijalne nadležnosti od strane Republike Srbije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, pogotovo nakon što su sudovi u Londonu i Beču pravosnažnim presudama potcrtali političku motiviranost srbijanskog pravosuđa i montiranih procesa protiv naših branitelja.

Radončić stoga zahtijeva od nadležnih organa Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništva BiH, da zaustave ovo najnovije pravosudno nasilje Republike Srbije, odnosno da djeluju u pravcu zaštite naših građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.