BIH

Od stare buradi pravi vrhunski namještaj i kulinarsku opremu

Alen s nekim od svojih proizvoda: Sve nađe kupce

Piše: B. G.

1.8.2018

Alen Vencl iz okolice Maribora bavi se neobičnom proizvodnjom sitnog namještaja te ukrasa i rekvizita potrebnih za kulinarstvo. 

Svoje radove izložio je u Bosanskoj Gradišci i izazvao veliku pažnju prolaznika. Alen kaže da živi u kući staroj 350 godina te da je okružen vinogradima i vinarima. Ali, ne bavi se proizvodnjom vina niti lozovače nego rijetkim i neobičnim zanatom.

- Sakupljam stare vinske bačve, demontiram ih i od njih pravim stolice, lustere, daske i tacne za posluživanje hrane, kao i razne rekvizite za kulinarstvo. Naišao sam na razumijevanje ljubitelja starina, pogotovo vlasnika starih restorana – govori on.



Zanimljive rukotvorine privlače pažnju prolaznika 


Posebnu pažnju privlači luster od staklenog balona za vino, u kojem se, osim žarulje, nalaze i čepovi vinskih boca. Tu su i rekviziti od starih bačvi.

- Set za sječenje i serviranje mesa izrađen je od hrastovog bureta starog stotinama godina. Prodajem ga za 70 eura po komadu i mogu vam reći da sve lako prodam - kaže Alen Vencl. 

Ovaj majstor zanimljivih ideja kaže da su neki manji restorani i etno-kuće u potpunosti opremljeni artiklima iz njegove radionice. 

- Ko kaže da se ne može lijepo živjeti i od prazne buradi? Ja ih sve demantiram – uz smijeh ističe Slovenac Alen Vencl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.