BIH

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić očekuje eskalaciju migrantske krize krajem godine

Srna

Srna

1.8.2018

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić smatra da se u BiH umanjuje problem migrantske krize, čiju pravu eskalaciju očekuje krajem godine.

- Činjenica je da ta kriza kulminira posljednjih sedmica, a, nažalost, upravlja se na stihijski način - istakao je Krešić.

Prema njegovim riječima, problem je što se ilegalni migranti kreću kuda žele, zbog čega se vlasti uglavnom bave posljedicama.

Ovo je veliko iskušenje i najprije moramo slijediti interese naše zemlje, građana i logiku EU, a ne logiku migranata - ocijenio je Krešić. 

On rješenje vidi u stvaranju uvjeta da se u BiH provode zakoni koje je donio parlament, uključujući i zakonski predviđeno vraćanje migranta u zemlje porijekla.

Zamjenik ministra sigurnosti upozorava da su migranti trenutno najunosniji biznis organiziranog kriminala, u kojem je protok novca veći nego u poslovima s drogom.

Kada je riječ o migrantima koji se nalaze na teritoriji BiH, Krešić naglašava da im se mora osigurati smještaj prije zime.

- Mora se, s druge strane, konačno krenuti s mrtve tačke i početi s utvrđivanjem identiteta tih ljudi. Do tada oni moraju biti stavljeni pod nadzor. Danas to nisu - poručio je Krešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.