ISPOVIJEST

Mirsada Kastrat-Mujanović, supruga Huseina Mujanovića: Moj muž je nevin, on je branio BiH!

Piše: E. Trako

1.8.2018

Bivši borac Armije RBiH Husein Mujanović, koji je prekjučer uhapšen na granici sa Srbijom u Priboju, danas će biti saslušan pred tužiocem u Beogradu. Mujanoviću je po službenoj dužnosti dodijeljena advokatica Sanja Ristić, koja je jučer za naš list potvrdila da će se Mujanović danas naći pred tužiocem. 

Ostati priseban

- To je ono što u ovom trenutku mogu reći – kratko je kazala Ristić za naš list.

Mirsada Kastrat-Mujanović, supruga uhapšenog, u ispovijesti za “Dnevni avaz” ističe da je šokirana i da je njen muž nevin.

- S njim sam razgovarala sinoć (preksinoć, op. a.) i, koliko sam shvatila, terete ga za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice 1992. godine. Mi smo se odmah javili udruženjima, ambasadama Srbije u BiH i naše zemlje u Srbiji. Nakon ovog ročišta, bit će dosta jasnija situacija – kazala je Kastrat-Mujanović.

Brojni saborci Huseina Mujanovića reagirali su jučer i njegovo hapšenje ocijenili sramotnim. Kako su naglasili Mujanovićevi saborci, logor u Hrasnici nije ni postojao.

- Moj muž nikad nije spominjao da je učinio bilo šta loše tokom agresije na BiH. Čovjek je, nije kamen, morao bi se nekad nekome povjeriti. Ko god ga poznaje, svjestan je o kakvom se čovjeku radi i kako se ponašao tokom odbrane naše zemlje te da ništa loše nije učinio. Sada je najbitnije da svi ostanemo prisebni i da pravno dokažemo da Husein nije uradio ništa protuzakonito – navela je Kastrat-Mujanović.

Prelazio granicu

Husein je u proteklih 20 godina nebrojeno puta prelazio granicu i nesmetano ulazio u Srbiju.

- Nikad mu nisu ni automobil pregledali detaljno, a kamoli da ga hapse za ratne zločine. Nadamo se svi skupa da će istina izaći navidjelo i da će pravda pobijediti – dodala je na kraju njegova supruga.

Delić: Ovako ispada da smo mi držali Beograd u okruženju

Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, kazao je za “Avaz” da je najveći problem što Srbija hapsi pripadnike Armije RBiH, jer za to postoje institucije u BiH.

- Ako je neko kriv za nešto, valjda je logično da ga BiH hapsi, a ne susjedna država. Mi nismo napadali ni Hrvatsku ni Srbiju nego smo branili svoju domovinu. Ovako ispada da smo mi držali Beograd u okruženju. Cijeli rat sam proveo na Ilidži i bio sam pripadnik Četvrte viteške motorizovane brigade Armije RBiH, kao i Husein. Logor u Hrasnici nije postojao. To je nebuloza, ali to je očekivano od Srbije. Nije im ovo prvi put da izmišljaju priče – istaknuo je Delić.

Dodao je da se borci Armije RBiH ne kriju po šumama i da će se svaki odazvati na poziv institucija BiH.

- Ali, nema smisla da borci Armije RBiH strahuju kad prelaze granicu sa susjednim državama. Ovo je bruka i sramota za državu, samo ne znam do kad ćemo mi šutjeti – naglasio je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.