BIH

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman" održat će se 2. i 3. avgusta

Vlada KS

Avaz.ba

1.8.2018

Tradicionalna, 18. po redu, manifestacija "Odbrana BiH-Igman" održat će se naredna dva dana u organizaciji ministarstava za boračka pitanja Federacije BiH i Kantona Sarajevo, kao i Fonda memorijala KS.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da je programom ovogodišnje manifestacije planiran niz aktivnosti i događaja kojima se sjećamo i odajemo počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

- Naša je poruka da čuvamo cjelovitu, slobodnu demokratsku državu BiH. Pozivamo sve veterane, porodice šehida, ratne vojne invalide i patriote da nam se pridruže, sa jasnom porukom 'dođi i posvjedoči o istini i odbrani BiH - istakao je ministar Bukvarević na današnjoj pres-konferenciji.

Potpredsjednik OO i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo kazao je da je cilj svjedočiti časnoj borbi pripadnika Armije i MUP-a koji su branili i odbranili BiH.

- Pozdravljam učešće i drugih resornih kantonlanih ministarstava u organizaciji ovog skupa kojim ovjekovječujemo pobjedu najslavnije i napoštenije Armije na svijetu. Stojimo na putu slobode, pravde i istinske borbe za BiH - poručio je ministar Fišo i dodao da ga raduje jer djeca šehida i poginulih boraca preuzimaju inicijativu u organizaciji manifestacije.

Zahvalio je ovom prilikom brojnim institucijama i ustanovama koje su omogućile njeno održavanje.

Prema najavama organizatora, obilježavanje manifestacije počet će sutra u 10 sati u Memorijalnom centru Kovači, gdje će se održati čas historije. Poslije je planirano polaganje cvijeća na spomen-obilježja palim borcima, kao i civilima Sarajeva na "Markalama", Vječnoj vatri, Mostu Suade i Olge te Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Najavljeni su i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice.

U okviru programskih sadržaja, drugog dana manifestacije, planirani su i defilei ratnih zastava pod nazivom "Mladi na putu života" kao i ratnih veterana Armije i MUP-a, te sportske igre.

Centralni dio manifestacije održat će se u petak, 3. avgusta, na Velikom polju na Igmanu, gdje će uz uobičajene programske aktivnosti, prema najavama potpredsjednika OO i direktora Fonda Memorijala Suada Zijadića biti upriličeno i otkrivanje rekonstruiranog spomen-obilježja palim borcima.

Za stanovnike Kantona Sarajevo koji žele prisustvovati manifestaciji na Velikom polju tog dana organizatori su osigurali prijevoz autobusima s više punktova u gradu i prigradskih naselja kao i povratnu vožnju.

Generalni pokrovitelj manifestacije i ove godine je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.