POLITIKA

Grubeša: Što prije razmatrati Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina

Fena

Fena

1.8.2018

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je danas da revidirana Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina nije razmatrana na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

On je novinarima rekao da je insistirao i na Odboru za unutrašnju politiku i Vijeću ministara da bude uvrštena u dnevni red i da se o njoj raspravlja.

- Međutim, kako nije uvrštena, dobio sam neformalne odgovore da pojedini dijelovi Strategije ne zadovoljavaju određene političke procjene i stavove. Iz tog razloga ću razgovarati s predstavnicima nekoliko ministarstava, da vidimo koji su to dijelovi strategije koji bi se trebali eventualno popraviti kako bi se ona što prije našla na sjednici Vijeća ministara BiH - naveo je Grubeša.

Prema njegovim riječima, nije razgovarano o detaljima, činjenicama.

- Jedino što smo rekli jeste to da postoje neke određene stvari koje bi se trebale izmijeniti, precizirati. Sastavit ćemo radnu grupu da vidimo koje su to stvari koje bismo trebali definirati kako bismo što prije završili i poslali je na sjednicu Vijeća ministara - kazao je Grubeša.

Na novinarsku konstataciju da su pojedine međunarodne organizacije u BiH rekle da bi je trebalo što prije usvojiti, Grubeša je naveo da se već nekoliko puta ponavlja da "nas međunarodne organizacije upozoravaju na neke činjenice".

Dodao je da je uvijek govorio da "nama ne bi trebali biti međunarodni faktori ti koji će nas podsjećati da radimo svoj posao".

- Trebali bismo sami zbog sebe raditi svoj posao. Znamo da je postojala strategija za procesuiranje ratnih zločina, koliko ti predmeti ratnih zločina opterećuju naše društvo, koliko nas koče i koliko nas vraćaju unazad. Mi bismo radi sebe, bez ikakvog tutorstva ili mentorstva bilo koga sa strane trebali što prije razgovarati o toj problematici i to što prije završiti - kazao je Grubeša.

Iz tog razloga smatra "da bismo mi, prije svega, trebali prepoznati važnost Strategije, staviti je ne dnevni red i raspravljati o njoj, usvojiti je i pridržavati se svih onih strateških ciljeva i akcijskih planova koji proizilaze iz strategije za ratne zločine".

Grubeša podsjeća da je Strategija pripremana nekoliko mjeseci, na njoj je radila ekspertna grupa iz različitih institucija.

Dodao je da očekuje da žrtve, ako imaju neke primjedbe, upute Ministarstvu pravde.

- Rado ćemo ih razmotriti, jer svakako ćemo se dogovarati oko ovih dodatnih nesuglasica koje sam danas čuo - kaže ministar pravde.

On podsjeća da je Ministarstvo pravde, prije tri sjednice Vijeća ministara, kandidiralo ovo pitanje na dnevni red i da je, što se tog ministarstva tiče, to trebalo biti već završena priča.

- Međutim ako, kako sam sada čuo, i pojedina udruženja žrtava imaju primjedbe, trebamo vidjeti da se što prije materijali dostave. Na Ministarstvu pravde će biti da to što prije završimo. Nećemo oduglovlačiti - zaključio je ministar Grubeša.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.