HUMANOST

Istrčala polumaraton i sakupila novac za bolesnu majku

Irma (lijevo) na ulasku u cilj u Tuzli: Sretna, jer je uspjela

N. SMAJOVIĆ

1.8.2018

Visočanka Irma Zerdo istrčala je Tuzlanski noćni polumaraton s vremenom od 2 sata i 49 minuta, što joj nije bilo najbolje vrijeme u karijeri niti vrijeme koje je garantiralo neku visoku poziciju. Ova Visočanka ipak je te noći u Tuzli slavila pobjedu – jer je trčala za svoju majku.  

Duge minute

- Iako mi ovaj maraton nije bio prvi, doživjela sam ga kao da prvi put trčim. Kad sam 2016. godine počinjala trčati, prvo što sam naučila jeste to koliko je, zapravo, minuta duga, a Tuzla mi je pokazala koliko je dug jedan kilometar. Volim polumaratone, jer mi svaki duboko ureže svoju priču u život i učini me snažnijom, a Tuzlanski je poseban, jer sam ga istrčala za mamu - govori Irma.

Njena majka bori se s teškom bolešću, a Irma je odlučila prodavati kolimetre s utrke u Tuzli kako bi joj osigurala novac za PET CT nalaz, koji je neophodno uraditi da bi se liječenje nastavilo. Ova mlada Visočanka nije krila sreću, jer je u svojoj namjeri i uspjela.


Zerdo: Posebna utrka

Teški uvjeti

- Iako se trčalo u izuzetno teškim uvjetima, iako sam se posljednja četiri kilometra borila sa mučninom, ja sam svoj peti polumaraton istrčala i prošla kroz cilj. To nije moje najbolje vrijeme, ali je za mene i moju mamu vrijeme od velikog značaja, jer sam uspjela sakupiti potrebni novac za liječenje. Veliko hvala svima onima koji su me podržali kupovinom kilometara ili na neki drugi način, jer je, uz podršku velikog broja dobrih ljudi, mnogo lakše trčati kroz život – poručila je Irma.

Njena majka će uraditi potrebne nalaze, a nakon toga se borba za zdravlje nastavlja.


Simbolična utrka u Visokom

I Irmin rodni grad postat će dio ove dirljive priče. Ova mlada Visočanka, zajedno sa svojim prijateljima, planira uskoro organizirati simboličnu utrku u kojoj mogu učestvovati svi, a novac od kotizacije namijenjen je za liječenje Irmine majke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.