SJEĆANJE

Sutra u sarajevskoj Vijećnici zvanična komemoracija Aliji Behmenu

Fena

1.8.2018

Oficijelna komemoracija Aliji Behmenu desit će se sutra, u petak 3. avgusta, u 11 sati u sarajevskoj Vijećnici, dok se sahrana biti obavljena u 15 sati na Gradskom groblju Bare. Također, u organizaciji Željeznica FBiH posebna komemoracija bit će održana danas u 13 sati u salonu Željezničke stanice u Sarajevu.     

Bivši premijer Federacije BiH, gradonačelnik Sarajeva i član Socijaldemokratske partije BiH Alija Behmen preminuo je jučer u 78. godini. 

Behmen je rođen 25. decembra 1940. godine u Splitu. Diplomirao je 1969. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Od marta 2001. do kraja 2003. godine Alija Behmen obavljao je funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.