BIH

Evropska komisija o gradnji mosta Pelješac: Bitno je da BiH i Hrvatska razgovaraju

S. N.

2.8.2018

Bitno je da Hrvatska i Bosna i Hercegovina drže otvorene kanale komunikacije i nastave dijalog o ovom pitanju, stav je Evropske komisije.  

Odgovarajući na upit "Dnevnog avaza" da prokomentiraju rastući sukob između zvaničnog Sarajeva i Zagreba povodom realizacije projekta mosta, koji Brisel finansira sa 85 posto, Johanes Barke (Johannes Bharke), portparol Evropske komisije, pozvao je dvije države da razgovaraju. On je prenio i stav da se most Pelješac gradi prema procedurama Evropske unije.

- Evropska komisija pažljivo je analizirala projektnu aplikaciju, koju smo dobili od Hrvatske sa zahtjevom da EU kofinansira gradnju mosta. Provjerili smo sve što je potrebno te proceduralne korake koji su poduzeti prema odredbama Politike kohezije prije nego što smo prihvatili projekt. Prema dodatnim informacijama koje smo dobili iz Hrvatske, Evropska komisija zaključila je da ne postoje neriješena pravna pitanja unutar Politike kohezije što se tiče unutrašnjih procedura Komisije i Evropske unije - izjavio je Barke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.