BIH

Faruk Hadžić: Porezna uprava FBiH je dužna provoditi zakon, a ne proizvoljno nametati poreze građanima

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić

Avaz.ba

2.8.2018

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić snažno se usprotivio odluci Porezne uprave FBiH da retroaktivno naplati poreze od građana.

Hadžić je saopćio da ovakva odluka Porezne uprave FBiH nema nikakvog uporišta u zakonu i da se ovim nastoji uvesti harač mladim i uspješnim ljudima, i to retroaktivno od 2015. godine.

- Svi mi okupljeni oko inicijative za zaustavljanje dodatnog oporezivanja naše djece mišljenja smo da bez zakonskog uređenja ove oblasti kroz Zakon o radu, vlast i institucije nemaju pravo oporezivati mlade ove zemlje, kao ni siromašne građane kojima za preživljavanje novac šalje bh. dijaspora - napisao je Hadžić.

U saopćenju je naveo da zagovaraju da vlast i državni službenici, čija je primarna dužnost da provode zakone, u narednom periodu hitno moraju:

1. Inicirati izmjene zakonske regulative - regulirati radni status samozaposlenika;

2. Zaustaviti nelegalnu primjenu retroaktivne naplate "poreznih obaveza";

3. Utvrditi budući period primjene, nakon reguliranja prava i obaveza samozaposlenika, omogućavanja staža i zdravstvenog osiguranja;

4. Snositi odgovornost ukoliko je došlo do nelegalnog prikupljanja povjerljivih ličnih podataka o finansijskim transakcijama građana.

Hadžić je upozorio da će, ukoliko vlast ne bude imala sluha i nastavi bezobzirno oporezivati i ono što nije zakonima predviđeno, ovo društvo koliko sutra ostati bez educiranih i mladih ljudi, koji za svoje vještine mogu pronaći posao širom svijeta.

- Pravovremenom reakcijom društveno odgovornih mladih ljudi, medija, nas analitičara, pa i cjelokupne javnosti ovaj proces će se, kako sada stvari stoje, privremeno zaustaviti do izbora - napisao je Hadžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.