ZAHTJEV

UIOBiH: Od naredne godine prijave PDV-a isključivo elektronskim putem

Arhiv

Fena

2.8.2018

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pozvali su sve porezne i akcizne obveznike u Bosni i Hercegovini da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava. 

Naglašavaju da će od početka 2019. godine svi porezni obveznici morati isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave te neće postojati mogućnost dostavljanja prijava u "papirnom“ obliku.

- S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet mjeseci da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, pozivamo ih da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem e-portala UIO VIDEO - saopćeno je iz UIO.

Podsjećaju da se do kraja jula ove godine za elektronsku komunikaciju s UIO registriralo 10.000 poreznih obveznika, tako je ostalo da se registrira još njih oko 40.000.

- Iz tog razloga pozivamo sve one obveznike koji još nisu izvršili registraciju da to urade što prije da ne bi došli u situaciju da od početka 2019. godine ne mogu podnositi svoje PDV i akcizne prijave i tako uđu u prekršaj – navode iz UIO.

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na E-PORTAL, kao i za podnošenje prijava nalaze se na internet-stranici UIO. Za sva dodatna pitanja obveznici mogu kontaktirati PDV info-liniju na broj telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

Korištenjem elektronskih usluga UIO svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima s porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate...

Na ovaj način UIO otvara novo poglavlje u komunikaciji s poreznim obveznicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.