Mehmedović o Pelješkom mostu: Zakulisne radnje na štetu BiH

Patria
02.08.2018 13:05

Evropska komisija očigledno ne poštuje principe na kojim je utemeljena, nijedna institucija BiH nije dala saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, kazao je za N1 Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Komentirajući najavljenu gradnju Pelješkog mosta Mehemdović ističe da je to teško spoljnopolitičko pitanje.

- Zapravo, ovo je pitanje svih pitanja kako odnosa susjeda prema BiH tako i odnosa unutar BiH, političkih faktora koji su sateliti susjednih zemalja. Evropska komisija očigledno ne poštuje principe na kojim je utemeljena, nijedna institucija BiH nije dala saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Hrvatska je dobila sredstva na osnovu lažne dokumentacije koju je predala EK-u. Hrvatska je jednostrano preuzela pomorske granice od BiH. Na osnovu čega Hrvatska može graditi ovakav pozamašan projekat koji sprečava u budućnosti BiH za bilo kakve radnje i aktivnosti koje idu u prilog njoj.

Mnogo je pitanja zbog Pelješkog mosta, posebno unutrašnjih odnosa BiH kada vidite da član Predsjedništva BiH čestita hrvatskom premijeru na gradnji Pelješkog mosta. Druga stvar je što ovdje imamo predstavnike Evropske unije u BiH, Lars-Gunnara Wigemarka i visokog predstavnika Valentina Inzka, koji ima dužnost da reaguje i on mudro šuti. Bojim se da se ovdje radi o zakulisanoj radnji na štetu BiH. Vidjeli ste u Predsjedništvu kakav stav ima Čović, kakav Ivanić. Ovo je 2:1 protiv BiH - kazao je Mehmedović.

On je istakao da imamo stav Predsjedništva od ranije, imamo stav Zastupničkog doma.

- Čini mi se da Vijeće ministara nije dovoljno potenciralo ovaj problem jer oni su izvršna vlast. Ne treba zanemariti ni ulogu visokog predstavnika. Ne treba kritikovati one koji su malo uradili, ili su mogli bolje. Treba kritikovati one koji rade protiv ili ništa ne rade. Ako ništa nije sporno sa gradnjom Pelješkog mosta zbog čega toliko protivljenje predstavnika hrvatskog naroda da se uopće ovo pitanje problematizira u Parlamentu, Vijeću ministara, Predsjedništvu pa u krajnjem slučaju na Međunarodnim sudovima. Ako je sve OK neka gospoda pristanu da zatražimo pravnu zaštitu kod Međunarodnog suda pravde - dodao je Mehmedović.

NA VRH