Potvrđena optužnica protiv osam osoba za međunarodnu trgovinu ljudima

Avaz.ba

Foto: Arhiv


Državni sud potvrdio je optužnicu koja Elvisa Salčinovića, Denisa i Tonija Hamidovića, Vehbiju Salčinovića, Kenana Frndića, Luku Hrustića, Nedeljka Dakića i Božidara Trišića tereti za pripadnost organiziranoj grupi koja se bavila međunarodnom trgovinom ljudima. 

Osim organiziranog kriminala i trgovine ljudima, optuženi se terete za davanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje isprava, pranje novca, davanje mita te falsificiranje ili uništavanje službene isprave.

U optužnici se navodi da je Salčinović organizirao i rukovodio grupom od 2012. do 2015. godine, kojoj su kao pripadnici pristupili ostali optuženi i druge njima poznate osobe radi vrbovanja, prijevoza, predaje i primanja osoba ženskog spola, kao i maloljetnih osoba u svrhu njihovog iskorištavanja za vršenje različitih krivičnih djela krađe u državi u kojoj te osobe nemaju prebivalište ili državljanstvo.

Nadalje se u optužnici navodi da su Salčinović i ostali u namjeri pribavljanja neke koristi za sebe ili drugog nedozvoljeno prebacivali i omogućavali prebacivanje jedne ili više osoba preko državne granice i u tu svrhu sačinjavali, nabavljali i posjedovali lažne putne i lične isprave.

Izvršenjem krivičnih djela, odnosno eksploatacijom oštećenih, pribavili su imovinsku korist u iznosu od 5,7 miliona KM, materijalnim dobrima i drugim oblicima koristi, te su tim novcem kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu, dograđivali i povećavali vrijednost vlastite imovine, raspolagali njom, vršili konverziju i njihov prijenos s ciljem ozakonjenja pribavljenog novca.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je ova grupa iskorištavala žene, djecu i maloljetnike za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i ostalim gradovima Francuske.

NA VRH

Podijeli članak na