SKANDAL

Zvizdić blokira nabavku policijskih uniformi iako je prije osam mjeseci usvojen Pravilnik

Zvizdić: Ima li interesa

K. KEŠMER

2.8.2018

Vijeće ministara BiH usvojilo je prije osam mjeseci dugoočekivani Pravilnik o izgledu uniformi u policijskim agencijema naše zemlje, koji je mjesecima pažljivo pripremala radna grupa i kojim su ispoštovani svi evropski standardi.  

Nije država njegova

Time bi službenici policijskih agencija konačno dobili kvalitetne uniforme, koje se ne bi doslovno raspadale, kao što je zabilježno u nekoliko slučajeva.

No, kako saznajemo, nakon što je usvojen na sjednici Vijaća ministara, Pravilnik nikad nije ugledao svjetlost dana kroz objavu u “Službenom listu BiH”, na osnovu čega bi mogao biti raspisan i javni tender, putem kojeg bi se izabrala kompanija koja bi uniforme i pravila.

Jedan od članova radne grupe koja je sastavljala Pravilnik, bio je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata službenika Granične policije BiH. On ističe da, prema njegovim informacijama, objavu Pravilnika u “Službenom listu” blokira predsjedavajući Vijeća ministar BiH Denis Zvizdić.

- Pravilnik je na sjednici usvojen jednoglasno. Kvalitetan je i prema evropskim standardima. Dakle, policijski službenici koji trebaju nositi te uniforme, su ga i pravili. I sad čekamo mjesecima za objavu. Nije ovo Zvizdićeva država nego država građana. Neće nam on birati ko će praviti uniforme – naveo je Krvavac.


Krvavac: Čekamo mjesecima

Kako kaže, graničari, koji većinu vremena provode na terenu, često i na nepristupačnom, muku muče već više od decenije s opremom, koja je nekvalitetna.

Sve je stalo  

- Raspada se sve, čizme pucaju. Mislim da zaslužujemo kvalitet kakav imaju sve države – navodi Krvavac.

Njegov kolega Danijal Ilić iz Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ističe kako oni namaju tačnu informaciju šta se desilo sa Pravilnikom.

- Znamo da je na sjednici usvojen jednoglasno i da je tu sve stalo. Očigledno su neki lobiji jači od pravne države. Slažemo se s kolegama iz Granične, oni su time i najviše pogođeni. Znamo da im se oprema raspada i da je kvalitet užasan – zaključuje Ilić.


Ilić: Loš kvalitet opreme

Prave jeftino, a prodaju skupo  

Kako kaže Krvavac, na Pravilnik su se žalile određene kompanije, koje više nisu u stanju da prave kvalitetnu opremu.

- Pazite, određene bh. kompanije rade za evropsko tržište, prave austrijskoj policiji uniforme, ali kao, ne mogu za nas praviti takve. To je, dakle, čista laž. Radi se o tome da više ne mogu tako jeftino praviti uniforme, a skupo ih naplaćivati – navodi Krvavac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.