MEDICINSKO ČUDO

Identične trojke u dom Martinovića unijele radost i neizmjernu sreću

Anteu, Izabelu i Reneu rijetko ko može razlikovati

Piše: M. HODŽIĆ

3.8.2018

Rođenje jednojajčanih trojki, začetih prirodnim putem, pravo je medicinsko čudo i senzacija, jer se dešava jednom u 200 ili čak 500 miliona slučajeva. No, jedan takav desio se prije nešto više od devet mjeseci u Mostaru, kad je supermama Anamarija Martinović donijela na svijet preslatke trojke Anteu, Izabelu i Reneu.  

Rijetkost u svijetu

Rođene su u bolnici u Sarajevu, a ponosnom ocu Blaženku i majki Anamariji od prvog dana donose sreću i radost. Potpuno su identične, a u porodici ih razlikuju samo po kilaži. Jedino majka Anamarija zna po čemu je svaka djevojčica drugačija.

- Čak ih i Blaženko i sada zna pomiješati, a meni su skroz različite, valjda kako sam s njima stalno. Izabela je najteža, ima više od devet kilograma i nju svako razlikuje, a ostale dvije teško, dok su meni potpuno drugačije, njihovi karakteri, osobnost, sve - govori Anamarija.

Ni sama nije bila svjesna da su jednojajčane trojke tolika rijetkost u svijetu. Doktorica koja joj je vodila trudnoću, najprije je rekla da nosi dvojke, a na drugom pregledu uslijedio je šok.

- Kad su nam rekli da će ipak biti tri bebe, sve se pomiješalo, šok, sreća... Jer, ko god me zna, koliko sam sitna, mala i mršava, i sad zine kad kažem da sam rodila trojke. Ipak, doktorica je rekla da će sve biti uredu i bilo je, hvala Bogu. One su zdrave, napredne i do sada je sve u najboljem redu – ističe ponosno Anamarija.


Anamarija s djevojčicama: Zdrave su i napredne

Mala djeca - mala briga, velika djeca - velika briga, kaže stara narodna izreka, koju, uz osmijeh, ova mlada majka svojim primjerom i potvrđuje.

Ima ih svugdje

- Mislila sam da će biti lakše kako budu veće i starije, ali je, izgleda, sve teže. Počele su puzati pa ih ima svugdje po kući, a i postale su zahtjevnije. Ali, svako nam pomalo uskoči i pomogne, od sestre, mame i tate do svekrve i svekra, pa se uspijevamo snalaziti - ističe Anamarija Martinović.


Tri generacije u mostarskoj školi

Da trojke u Mostaru i Hercegovini nisu tolika rijetkost, svjedoči i primjer iz mostarske Osnovne škole “Ivan Gundulić”, u koju su u posljednjih nekoliko godina upisane tri generacije trojki iz porodica Primorac, Đurasović i Šunjić. Iz škole su ranije ponosno istaknuli da ih ova pojava veoma veseli, pogotovo u vrijeme kad je značajno smanjenje broja djece u školama.

Hercegovina “plodno tlo”

A da trojki ima širom Hercegovine, od Mostara do Tomislavgrada, potvrđuje nam i sama Anamarija, koja se, nakon što je rodila svoje djevojčice, učlanila u Facebook grupu “Dvojkice & trojkice”, koja okuplja roditelje blizanaca i trojki iz cijele BiH.

- Vidjela sam u toj grupi da ima mama iz Gruda i Širokog Brijega koje imaju trojke. Prije mene, u bolnici u Mostaru trojke je rodila žena iz Tomislavgrada, a začete su vantjelesnom oplodnjom. Sada ima jedna žena iz Čapljine koja nosi trojke, prirodno je začeće i nosi dva dječaka i djevojčicu - govori Anamarija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.