BIH

Mirko Šarović zatražio izuzeće BiH iz odluke o uvođenju kvota na uvoz čelika

Fena

Fena

3.8.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović uputio je danas pismo Evropskoj komisiji - Generalnom direktoratu za trgovinu, u kome je zatražio izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi s uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku uniju.

Ističući da su privremene mjere Evropske komisije nametnute bez prethodne analize izvoza u EU i utjecaja takvog izvoza na EU industriju čelika, ministar Šarović u pismu navodi analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Na osnovu svih navedenih, osnovnih činjenica vezanih za uvedene mjere, kao i pratećih analiza dostupnih u Službenom glasniku EU, mi u potpunosti očekujemo da Evropska komisija poduzme svaki mogući napor u pronalaženju odgovarajućih modaliteta za izuzimanje BiH iz primjene privremenih zaštitnih mjera. Smatramo da je Evropska komisija, prilikom provođenja procedure nametanja spomenutih mjera, propustila da razmotri mogućnost da bi očekivano preusmjeravanje trgovine moglo pogoditi partnere EU, zemlje zapadnog Balkana uključene u proces stabilizacije i pridruživanja – navodi Šarović.

Vjerujemo, dodaje on, da bi izuzeće bilo opravdano i po osnovu izuzeća Norveške, Islanda i Lihtenštajna, a taj osnov su „bliske ekonomske veze Bosne i Hercegovine sa EU“.

- Prema našem mišljenju, proces stabilizacije i pridruživanja u svojoj krajnjoj instanci predstavlja još dublji oblik integracionog procesa, koji, osim participacije u okviru EEA, podrazumijeva i članstvo u EU - ističe se, između ostalog, u pismu ministra Šarovića.

Uvjereni smo, međutim, dodaje on, da do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje BiH i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine.

Ministar Šarović napominje da je BiH spremna prisustvovati saslušanju u Briselu, koje je o slučaju zaštitnih mjera zakazano za 12. septembar 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.