ODGOVORI

OHR i Ambasada SAD o Dodikovim izjavama: Ne postoje paralele između RS i Kosova

Arhiv

N1

3.8.2018

- Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene narode i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražit će i Banja Luka - izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za "Novosti".

- Skupština Republike Srpske donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati - rekao je Dodik.

Ovakve Dodikove izjave prokomentirali su i OHR i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

- Stav vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Kao što smo do sada više puta ponovili, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. Sjedinjene Američke Države i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Federacija BiH su osnovni elementi unutrašnje političke organizacije Bosne i Hercegovine - kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

- Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo bilo kojem od dva entiteta da se otcijepi od BiH. Postojanje ova dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH - poručili su.

Sličnu poruku poslali su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

- Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantiraju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na temelju Ustava BiH - navode iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.