SUTJESKA

Žele nezakonito graditi crkvu pored spomenika partizanima

S. KURT

4.8.2018

U Nacionalnom parku “Sutjeska”, tik pored čuvenog, grandioznog spomenika borcima Narodnooslobodilačke borbe, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Općine Foča postavili su prije desetak dana krst. Tog dana je i osveštano zemljište na kojem će, kako je rekao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, biti sagrađena crkva posvećena velikomučeniku Prokopiju.

Simbol antifašizma

No, za gradnju crkve nadležni ne znaju. Dragan Jevtić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, ističe:

- Ne postoji nikakva saglasnost za gradnju ovog vjerskog objekta. To znači da su pokušaji da se crkva izgradi na mjestu gdje su se osveštavali temelji i postavljao krst, nemogući.

Radislav Mašić, načelnik Foče, na godišnjem je odmoru, ali iz njegovog kabineta ističu da su svjesni da je zakon prekršen i da su zaobiđene sve zakonske procedure. Uvjereni su, međutim, da će se rješenje nekako naći.

- Tek je to pokrenuto. Općina će dati dozvolu za gradnju kad se dobije urbanistička saglasnost od Ministarstva – kazali su nam iz kabineta.

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”, priznao je medijima da nije provjeravao je li izdata sva potrebna dokumentacija za gradnju crkve, ali kaže da je dobio uvjeravanja mitropolita da postoji dozvola.

- Ja ne znam, ali su mi iz SPC-a i mitropolit rekli da su oni dobili tu dokumentaciju. To je, valjda, neka dokumentacija iz 2012. Ništa vam više ne mogu reći - kaže Pavlović.

A istina je da je Srpska pravoslavna crkva 2009. zatražila urbanističku saglasnost za gradnju crkve, ali na sasvim drugoj lokaciji. Tri godine poslije, rješenje je dobila, ali je ukinuto, jer SPC nije u zadatom roku uradio ništa u vezi s gradnjom.

Zdravko Krsmanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i prvi čovjek Foče u dva mandata, kaže da ima informaciju da je bez dozvole postavljen krst i planirana gradnja crkve.

- To se ne može raditi ilegalno niti bez prisustva javnosti, jer je riječ o Nacionalnom parku, koji je simbol antifašizma, simbol prirodnih i historijskih vrijednosti. Ovo nije spomenik samo jedne općine Foče nego sigurno cijele Evrope. Tu je život dalo od 7 do 10 hiljada boraca iz Dalmacije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije. O tome kako izgleda park, ne odlučuju pojedinci – kaže Krsmanović.

 Predizborni trik

Dodaje da je Nacionalni park, najstariji u regionu, zaslužio da se o njegovoj sudbini govori drugačije.

- Niko nema pravo da se igra sa svetinjama civilizacije, kakav je NP “Sutjeska” – zaključuje Krsmanović.

Jedan od sagovornika rekao nam je, pod uvjetom da ne bude imenovan, da je ovdje, najvjerovatnije, riječ o predizbornom triku.

- Nažalost, na sve se načine pokušavaju dobiti glasači, a to je ponekad i najlakše preko religije. Svjesni su i u Općini i u SPC-u da od objekta neće biti ništa – zaključuje naš sagovornik.

 Nema dozvola  

Vlada RS donijela je novi Zakon o uređenju prostora i građenju, prema kojem je investitor dužan da za gradnju objekta pribavi lokacijske uvjete i građevinsku dozvolu.

Dakle, za gradnju, naprimjer, crkve, investitor je dužan pribaviti nove lokacijske uvjete, a potom i građevinsku dozvolu, što u ovom slučaju nikad nije učinjeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.