SAZNAJEMO

Konakovićev direktor platio “iPhone 8” čak 1.938 KM!?

Muzur i Konaković: Predstavljaju Narod i pravdu, ali narodnim parama

M. AŠČIĆ

4.8.2018

Nermin Muzur, smijenjeni direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kojeg je na ovu poziciju doveo i postavio Elmedin Konaković, otjerani i nesposobni premijer Kantona Sarajevo, kupio je u prvim danima mandata na ovoj poziciji novi “iPhone 8 plus silver”, koji je plaćen čak 1.938 maraka, otkriva “Dnevni avaz”.

Toptim usluga

Muzur je po dolasku na čelo Turističke zajednice KS naručio i kupio mobitel u “BH Telecomu”. Cijena mobitela, koji je plaćen narodnim novcem, iznosila je 1.657 maraka bez PDV-a. Nadalje, ukupni mjesečni iznos naručene Toptim usluge koštao je građane Sarajeva čak 2.250,80 maraka samo u decembru prošle godine.


Šta je otkrio poslovni račun Turističke zajednice: Jasno se vidi nabavka mobitela

Ova informacija strogo je skrivana od javnosti i uposlenika, a otkrivena je tek nakon nedavne Muzurove primopredaje dužnosti, kad mu je ovaj skupocjeni mobitel i oduzet. Ugovore s “BH Telecomom” Muzur je otuđio iz firme, ali ga je razotkrio račun za decembar 2017., koji je 15. januara ove godine stigao na adresu kompanije.

Utvrđeno je, naime, da je Muzur kroz ovu uslugu, što pokazuje i poslovni račun, potrošio i više od 300 maraka na razgovore, što je deset puta više nego što je dozvoljeno odlukom Vlade KS, koju je potpisao Konaković, Muzurov stranački šef.

 Osnivač stranke

Muzur je, zajedno s Konakovićem, jedan od osnivača stranke Narod i pravda, koja se zalaže za, kako kaže njen predsjednik, otvaranje prostora za ljude koji žele raditi u interesu građana.

No, Muzurov posao “u interesu građana” ogledao se u tome da je ovaj skupcjeni mobitel naručio u vrijeme kad su otpušteni radnici Turističke zajednice i njihove porodice čekali zakašnjele plaće i mjesecima bili na ulici bez ikakvih primanja.

Šta piše u odluci Vlade KS

Prema zvaničnoj dokumentaciji Vlade KS, Konaković je 8. septembra 2015., kao tadašnji čelnik Vlade, donio odluku kojom se propisuje korištenje mobilnih telefona u službene svrhe.






Tako je, prema ovoj odluci, u treću grupu, sa maksimalno dozvoljenim utroškom od 30 maraka, svrstana i Turistička zajednica KS, skupa s direktorima direkcija, uprava i zavoda. Ali, evidentno, odluka za Muzura nije važila.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.