REAKCIJE

Protić: Zločin u Srebrenici je neoprostiv, a ''cjenkanje'' na temu je li bio genocid ili ne je sramotno

Avaz.ba

5.8.2018

Milan St. Protić, historičar i nekadašnji gradonačelnik Beograda, tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji govorio je o genocidu u Srebrenici, Ratku Mladiću i agresiji na BiH.

Kako kaže Protić, zločin koji se desio u Srebrenici je neoprostiv jer su ga počinili Srbi, odnosno "nekrsti" na čelu s Ratkom Mladićem, te da su tu naciju obrukali za sva vremena.

Također, ovaj historičar dodaje da je zločin protiv Bošnjaka u cijeloj istočnoj Bosni, protiv ljudi koji nisu bili u mogućnosti da se brane, ljaga na srpskom obrazu za sva vremena. 

- Osamnaest hiljada momaka je poginulo pod Mladićevom komandom u Bosni za tu Republiku Srpsku. Niko im nije spomenik digao, a plakali smo ovdje i kukali hoće li on ići u Hag ili ne, je li sud pravedan ili nije. Je li to srpski oficir? Srpski oficir ide tamo dobrovoljno i kaže: "Meni ne treba odbrana, ne treba mi ništa. Sudite mi koliko god hoćete. Ja sam tu da odgovaram. Ja sam rat izgubio. Moji vojnici su izginuli." On se krio kao posljednji bijednik, k'o baba neka, po rupama i podrumima. Kad su ga najzad isporučili poslije deset godina, kenjkao je tamo. Sramota jedna za srpski narod. To oficir? To Srbin? To komandant? To nije ništa. E, to smo danas postali i njega slavimo. Takvog bijednika mi slavimo – izjavio je Protić i dodao:

- Ako su nam idoli Arkan, Mladić, Karadžić, Milošević, Šešelj i njima slični, nije ni čudo što ovako prolazimo – poručio je.

Protić kaže i da se pravi Srbin stidi genocida u Srebrenici, a da je "cjenkanje" na temu je li bio genocid ili ne sramota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.